COVID-19-uppdatering 25 maj

EASA och EDCD har kommit med gemensamma riktlinjer för den europeiska flygtrafiken vilket välkomnas av flygbranschen, easyJet börjar att flyga i mitten av juni och Etihad planerar för personalneddragningar och pensionering av sina Airbus A380.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 25 maj.

  • EASA och ECDC, EU:s smittskyddsmyndighet, har släppt riktlinjer för åtgärder gällande hur flygresandet ska kunna fungera samtidigt som man minimerar smittspridningen. I huvudsak är det riktlinjer som att social distansering ska hållas där det är möjligt, man ska bära munskydd för att skydda andra passagerare och en kontinuerligt bra handhygien. Dessutom föreslår riktlinjerna från EASA och ECDC inga krav på att flygbolagen ska lämna mittensättet tomt på de flygplanstyper där det är möjligt. Flygbolagen i Europa ställer sig positiva till EASAs och ECDCs riktlinjer för en återgång av flygtrafiken i EU, bland annat välkomnar organisationerna ERA, European Regions Airlines Association och IATA riktlinjerna som ska leda till en harmoniserad återuppstart vilket är av yttersta vikt för flygbranschen.
  • Trots coronaläget i Europa så kommer det spanska flygbolaget Volotea att expandera sitt linjenät i sommar med fler linjer och nya destinationer. Volotea har under förra veckan tillkännagivit att man ska börja trafikera 40 nya linjer till Frankrike, Italien, Spanien och Grekland under sommaren och hoppas kunna återuppta sina flygningar den 16 juni. Volotea har 16 baser i främst södra Europa och flyger mellan små och medelstora städer i främst Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien och Grekland. Flygplansflotta består av 25 Airbus A319 och 14 stycken Boeing 717.
  • Etihad Airways planerar att säga upp 1 200 av drygt 20 000 anställda och samtidigt pensionera sina Airbus A380 och aldrig börja flyga med de 20 Airbus A350 som man har beställt av Airbus. Detta uppger Reuters med hänvisning till källor inom Etihad och branschen. Under förra året stoppade Etihad beställningar på 42 Airbus A350 som en del av att få rätt på flygbolagets ekonomi och under 2019 försenade man infasningen av fem A350-1000 som inte nämns som en flygplanstyp i Etihads flotta på bolagets hemsida. Intresset för A350 verkar alltså ha svalnat helt från Etihads sida.
  • Från den 15 juni återupptar easyJet en del flygningar igen. Det är främst inrikesflygningar i Storbritannien som kommer att börja flygas och precis som många andra flygbolag så kommer alla passagerare och kabinpersonal att bära munskydd ombord på flygplanen. Förutom ett antal inrikeslinjer i Storbritannien kommer easyJet även att återuppta flygningar från Frankrike, Schweiz, Portugal och Barcelona. De allra flesta linjer som startas är inrikeslinjer som kompletteras med ett fåtal internationella förbindelser uppger easyJet i ett pressmeddelande.

”Jag är nöjd med att vi börjar flyga en del igen i mitten av juni. Det här är små och försiktiga planerad steg vi tar för att återuppta vår verksamhet. Vi kommer fortsatt att nära övervaka situationen i Europa för att kunna erbjuda fler flygningar när restriktioner lyfts och för att kunna matcha efterfrågan”, säger easyJets svenske VD Johan Lundgren.

  • Den danska inrikeslinjen mellan Sönderborg och Köpenhamn har inte trafikerats sedan mitten på mars och nu planerar det trafikerande bolaget Alsie Express för en trafikstart först efter sommaren, den 16 augusti, uppger check-in.dk. Även den danska inrikeslinjen mellan Karup och Köpenhamn som flygs av DAT ska börja trafikeras först efter sommaren. Dock kommer både Alsie Express och DAT att trafikera ett antal inrikeslinjer till och från Bornholm under sommaren enligt check-in.dk då man tror på en tillräcklig efterfrågan på resor dit då många ska fira semester hemma i år på grund av reserestriktionerna. I nuläget trafikeras de danska inrikeslinjerna Aalborg-Köpenhamn (SAS), Bornholm-Köpenhamn (DAT), Aarhus hamn-Köpenhamns hamn (Nordic Seaplanes) samt säsongslinjer till Bornholm.

(Foto: Richard Vandervord)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.