Brandenburg kan öppna för trafik

Berlin Brandenburgs flygplats öppningsdatum i slutet av oktober i år står fast då flygplatsen nu är godkänd för att öppnas efter en försening på nio år.

Efter nio år av ständiga förseningar är Berlins nya flygplats Brandenburg nu redo för öppning då Terminal 1, huvudterminalen på flygplatsen, är godkänd för att öppna den 31 oktober i år. Hur coronapandemin kommer att påverka den tyska huvudstadens nya huvudflygplats återstår att se, men Centre for Aviation menar att lågprisflygbolag kommer att vara en prioritet för Brandenburg. Detta då easyJet och Ryanair redan idag har stora marknadsandelar av trafiken till och från Berlin. Exempelvis står lågprisflygbolag för 50 procent av flygningarna från Berlin Tegel.

Närvaron av tyska Lufthansa lär dock inte bli särskilt stor. De senaste åren har Lufthansa enbart flugit från Berlin Tegel-flygplatsen till sina nav i Frankfurt och München, vilket är något som lär fortsätta även när Brandenburg öppnat. Detta då Lufthansa troligen vill fokusera på att återhämta det som går efter coronapandemin och då koncentrera sin trafik till sina nuvarande två nav, vilket även varit bolaget strategi innan coronakrisen.

Enligt de tidigare planerna kommer Tegel-flygplatsen att stänga när Brandenburg öppnar, men på grund av coronapandemin kan Tegel komma att stängas redan den 1 juni för att inte öppna igen. Under tiden kommer flygtrafik till Berlin att samlas på Schönefeld-flygplatsen som kommer att bli Terminal 5 på Brandenburgs flygplats när den öppnar till hösten.

(Foto: Olaf Tausch)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.