Ny konsolideringsvåg kan vara på gång i Kina

Bedömare menar att konsolideringen i Europa kommer att ta fart på grund av coronakrisen då svagare flygbolag inte kan fortsätta sin verksamhet på egen hand. Även i Kina kan en konsolideringsvåg bland landets flygbolag bli aktuell i spåren av coronaviruset.

Enligt en rapport från HSBC Global Research går det inte att utesluta att den kinesiska flygmarknaden ytterligare konsolideras som en effekt av coronakrisen. Om det blir en konsolidering på marknaden så är det troligt att den leds av de tre största kinesiska flygbolagen, Air China, China Southern Airlines samt China Eastern Airlines.

Ett flygbolag som särskilt pekas ut i HSBCs rapport är Hainan Airlines, det fjärde största flygbolaget i Kina, som tidigare i år ansökt om ekonomisk hjälp från Hainanprovinsen i Kina. På grund av Hainans dåliga ekonomiska situation ses det som rimligt att något av de tre största flygbolagen kan ta över Hainan Airlines verksamhet.

Under början av 2000-talet, efter 11 september-attackerna, pågick det en konsolideringsvåg på den kinesiska marknaden då Air China köpte delar av Shandong Airlines år 2004, China Eastern köpte China Yunnan samt China Northwest år 2003 och China Southern köpte Xinjiang och China Northern Airlines under år 2004. Då var det 11 september-attackerna som den utlösanden orsaken bakom konsolideringen, och nu kan det alltså vara coronakrisen som utlöser en ny konsolideringsvåg på den kinesiska flygmarknaden.

(Foto: Triple Tree)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.