COVID-19-uppdatering 22 maj

Air France kommer inte att flyga mer med Airbus A380, inrikesflygningar i både Polen och Indien återupptas i slutet på maj samt början av juni och Southwest Airlines redovisar en kabinfaktor på endast åtta procent för april.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 22 maj.

  • Southwest Airlines hade en kabinfaktor på endast åtta procent i april. Enligt Simple Flying minskade antalet passagerare hos Southwest Airlines med 92 procent i april jämfört med samma månad 2019. Det amerikanska lågprisflygbolagets intäkter förväntas också ligga på en kraftig minskning på mellan 90 och 95 procent i april. Dock ser Southwest en liten förbättring i maj då intäkterna förväntas minska med mellan 85 och 90 procent.
  • Air France kommer inte att återuppta flygningar med superjumbon Airbus A380. Det uppger flygbolaget som ska pensionerna samtliga nio flygplan av typen som man har kvar. Sedan tidigare hade Air France planerat för att pensionera sina A380 under 2022. Som mest har Air France haft tio Airbus A380 och flygplanstypen har varit stationerad på Charles de Gaulle-flygplatsen utanför Paris. 
  • Den första juni återupptar LOT Polish Airlines inrikesflygningar i Polen efter att man i mitten av mars valde att stoppa samtliga reguljära flygningar. LOT kommer att trafikera åtta inrikeslinjer med totalt 16 rotationer per dag till en början och det är sju linjer som utgår från Warszawa samt en mellan Krakow och Gdansk. Linjerna kommer att flygas med mellan en till tre avgångar per dag enligt Simple Flying. Passagerare som ska resa med LOT kommer bland annat att genomgå temperaturmätningar på de polska flygplatserna och man ska bära munskydd under hela flygningen.
  • I Indien skyndar man på starten av inrikesflygningar. Tidigare var det förbjudet med inrikesflygningar i landet fram till och med den 31 maj, men Indiens flygminister har nu twittrat att flygbolagen redan från den 25 maj tillåts att genomföra inrikesflygningar. Alla flygningar i Indien förutom frakt- och repatrieringsflygningar har varit förbjudna sedan den 25 mars. Det finns ännu ingen information om när Indien kommer att tillåta internationella flygningar igen.
  • Ryanaiar kommer att säga upp 336 brittiska piloter enligt det brittiska pilotfacket BALPA. Tidigare har Ryanair sagt att man kommer att göra sig av med 3 000 piloter och kabinanställda och under förra veckan sade det irländska lågprisflygbolaget upp 250 anställda på kontor i Dublin, Stansted, Madrid och Wroclaw. Pilotfacket BALPA är dock rasande över Ryanairs beslut att säga upp anställda samtidigt som bolaget säger att man har ”en av de starkaste balansräkningarna i hela industrin” och sitter på 4,1 miljarder euro i likviditet rapporterar Simple Flying.

(Foto: Pedro Aragão)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.