Ryanair får mångmiljardstöd från Storbritannien

Ryanair har tidigare anmält Sveriges ekonomiska stöd till svenska flygbolag till EU-domstol, men nu får det irländska lågprisbolaget själv ett ekonomiskt stöd från Storbritannien på 7,1 miljarder svenska kronor.

Ryanair vänder sig mot de ekonomiska stöd som många europeiska länder ger till sina flygbolag. Anledningen är att Ryanair hamnar i kläm då länderna ofta väljer att stötta sina egna nationella flygbolag och inte i förhållande till hur mycket trafik de flyger till och från landet, något som Ryanair hellre vill se. Det irländska lågprisflygbolaget har bland annat anmält Sveriges stöd till flygbolag till EU-domstol då enbart svenska flygbolag får ta del av det ekonomiska stödet vilket Ryanair menar är fel.

Nu har Ryanair dock själva få ta emot ett ekonomiskt stöd på 600 miljoner pund motsvarande 7,1 miljarder svenska kronor från den brittiska staten i form av lån enligt The National. Motiveringen för lånet är att Ryanair är en viktig del av bidraget till den brittiska ekonomin. Det nya lånet ger Ryanair en likviditet på 43,4 miljarder kronor vilket placerar Ryanair som ett av de starkaste flygbolagen i hela industrin, åtminstone mätt i likviditet. Även Wizz Air ses som ett av de bästa placerade flygbolagen sett till likviditet.

Ryanair genomförs knappt några flygningar alls just nu och ska börja flyga i juli i ett försök att hämta hem lite intäkter. Bokningarna håller på att öka, men inte i tillräcklig mängd för att stoppa de ekonomiska förlusterna i vad som vanligtvis är högsäsongen skriver The National. För perioden mars till juni räknar det irländska lågprisflygbolaget med en förlust på 2,1 miljarder kronor. Ryanairs räkenskapsår som avslutades den 31 mars visade dock ingen större påverkan av coronaviruset då man redovisade en vinst på 10,5 miljarder kronor vilket är 13 procent högre än det föregående räkenskapsåret.

(Foto: Adrian Pingstone)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.