Lufthansa varnar för att det ekonomiska stödet dröjer

Lufthansa varnar för att det nu börjar att bli bråttom att få ta del av det miljardstöd i euro som man förhandlar om med den tyska staten. Förhandlingarna drar dock ut på tiden vad det verkar.

Den tyska staten och Lufthansa har under de senaste veckorna förhandlat om ett stöd på nio miljarder euro för att det tyska flygbolaget ska ta sig igenom coronakrisen. Förhandlingarna drar dock ut på tiden och nu varnar Lufthansa för att man behöver få ta del av stödet väldigt snart rapporterar Bloomberg.

I ett brev till Lufthansas anställda skriver flygbolagets ledning att frågan om när och i vilken form som den tyska staten beslutar sig för att stödja Lufthansa börjar att bli allt mer brådskande för bolaget. Under onsdagen föll Lufthansa-aktien med 2,6 procent och har hittills i år halverats i värde.

En av nyckelfaktorerna i förhandlingarna mellan Lufthansa och Tyskland tros vara hur stor ägarandel den tyska staten ska få i utbyte mot det ekonomiska stödet. Lufthansa VD Carsten Spohr har tidigare sagt att han hellre sätter Lufthansa i konkurs än har politiker som berättar för honom vad han ska göra.

Enligt Bloomberg hade det tyska finansdepartement och Lufthansa kommit överens om att Tyskland ska få en ägarandel på 25 procent i Lufthansa, men detta ska sedan ha stoppats av den tyska förbundskanslerns kansli. Om det blir så att den tyska staten får en ägarandel på 25 procent kommer man enligt tyska lag att ha vetorätt gällande motioner på flygbolagets årsstämmor.

Det finns dock ett annat scenario där Lufthansa säljer drygt nio procent av bolaget till Tyskland till ett kraftigt rabatterat pris för att föra förhandlingarna mellan den tyska staten och Lufthansa vidare. Enligt källor som är väl insatta så kan förhandlingarna komma att sträcka sig fram till nästa vecka.

(Foto: TJDarmstadt)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.