Kina blir storägare i Norwegian

Den kinesiska staten kommer att bli storägare i Norwegian enligt ett börsmeddelande. Detta då leasingbolaget BOC Aviation som ägs av den kinesiska staten ska köpa närmare 13 procent av Norwegians aktier.

Norwegians räddningsplan innebär att man omvandlar skulder till aktier i bolaget och det är bland annat leasingbolag som Norwegian har stora skulder till. Ett av leasingbolagen, BOC Aviation, kommer att köpa 12,7 procent av aktierna i Norwegian samtidigt som skulderna försvinner och detta innebär att Kina blir storägare i Norwegian då BOC Aviation via en lång ägandekedja ägs av den kinesiska staten uppger SVT.

Dagens Industri skriver att BOC Aviation kontrolleras av bolaget Sky Splendor Limited som i sin tur kontrolleras av Bank of China Group Investment Limited. Det bolaget är i sin tur kontrollerat av Bank of China Limited vilka kontrolleras av Central Huijin Investment Ltd. Detta bolag kontrolleras av China Investment Corporation som ägs av den kinesiska staten.

Beskedet om att den kinesiska staten genom BOC Aviation blir en av storägarna i Norwegian har fått det norska lågprisflygbolagets aktie att rasa under onsdagen med 36,5 procent vid klockan 10.40. Under hela 2020 har Norwegians aktie minskat med 93,7 procent i värde.

(Foto: Norwegian)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.