Kapaciteten fortsätter att öka

Flygbolagens kapacitet fortsätter att öka och den nuvarande veckan visar på en positiv tillväxt i stora delar av världen med undantag för delar av Sydamerika och Asien.

Den nuvarande veckan, 18-24 maj, visar återigen på en kapacitetsökning bland världens flygbolag. Totalt ökar kapaciteten i veckan med sex procent jämfört med föregående vecka och störst är ökningen i södra Asien som ökar med 122 procent. Detta beror främst på att Indien återupptagit inrikesflygandet igen.

Totalt sju av de tio största regionerna i världen som OAG redovisar data för visar på ökningar av kapaciteten jämfört med föregående vecka. Efter södra Asien kommer det betydlig mindre ökningar som Sydvästra Stilla Havsregionen +17,8 procent, östra- och centrala Europa +9,5 procent och sydöstra Asien +5,7 procent. Västra Europa redovisade en ökning av kapaciteten med 2,4 procent medan kapaciteten i Nordamerika ökade med 3,6 procent.

Det är främst Sydamerika som visar på nedgångar just nu där kapaciteten i de södra delarna av kontinenten föll med 22,4 procent jämfört med föregående vecka. Även Nordöstra Asien visade på en marginell tillbakagång på 0,3 procent.

Trots en generell uppgång av kapaciteten är det dock en lång väg kvar till nivåerna innan coronakrisen. I västra Europa ligger kapaciteten just nu 91,3 procent under kapaciteten i januari, Nordamerika ligger 75,7 procent under och i östra samt centrala Europa är kapaciteten 68,4 procent lägre än i januari. Den region som återhämtat sig bäst är Nordöstra Asien med Kina i spetsen där kapaciteten är 42,9 procent lägre än i januari då Kina redan var drabbat av coronakrisen. Just nu är det i Sydamerika som kapaciteten minskat mest jämfört med januari, -92,6 procent.

(Foto: Hansueli Krapf)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.