COVID-19-uppdatering 19 maj

Air Canada ska halvera antalet anställda medan Emirates gör sig av med en tredjedel av sina anställda på grund av coronakrisen. Samtidigt påbörjar Boeing tester för att se hur coronaviruset sprider sig ombord på flygplan för att bland annat försäkra passagerare om att det är säkert att flyga ur ett smittoperspektiv.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 19 maj.

  • Boeing ska modellera hur en potentiell spridning av coronaviruset ombord på flygplan kan se ut. Detta för att adressera smittorisker och försäkra pandemi-trötta passagerare att det är säkert att flyga. Modelleringen av hur spridningen av viruset kan se ut på flygplan kommer sedan att ligga till grund för rekommendationer som Boeing kommer att utfärda till de flygbolag som flyger med tillverkarens flygplanstyper. Boeing kommer bland annat att titta på hur smittspridningen ser ut beroende på olika kabinkonfigurationer och se hur faktorer som hosta (med eller utan munskydd) och användning av handdesinfektionsmedel påverkar smittspridningen ombord vilket Flight Global skriver om.

”Luften i kabinen kommer in från taket, flödar neråt och lämnar kabinen genom ventiler i golvnivå. Hälften av luften genereras fräsch genom flygplanets motorer, och den andra halvan flödar igenom ett högeffektivt partikelfilter för luft, HEPA, som stoppar de flesta virusen. Kabinluften ändras 20 till 30 gånger per timme,” säger Boeingchefen Mike Delaney.

  • Det israeliska flygbolaget El Al varnar för att framtiden för bolaget är mycket osäker då man söker ekonomiskt stöd för att klara coronakrisen. I sin försenade årsredovisning skriver El Al att ett lån är väsentligt för flygbolagets överlevnad rapporter Flight Global. Det israeliska flygbolaget uppger att värdeminskningar på flygplan är ett problem då de vanligtvis används som garanter vid förhandlingar med lån. Förhandlingar sker just nu med mellan El Al, den israeliska staten och långivare. El Al är Israels flaggflygbolag och flög innan coronakrisen från Tel Aviv till ett 40-tal destinationer med 45 Boeing-flygplan.
  • 30 000 jobb motsvarande en ungefärlig tredjedel av Emirates anställda kommer troligen att förlora sina jobb i spåren av coronakrisen enligt Bloomberg. Samtidigt ska Emirates även öka utfasningstakten av sina Airbus A380. En talesperson från Emirates säger att inga officiella uttalande om neddragningar på flygbolaget har gjorts men att man ser över sina kostnader och resurser just nu. Emirates har tidigare sagt att man tror att det tar minst 18 månader för resandet att återhämta sig efter coronakrisen.
  • Qatar Airways kabinpersonal kommer att bära en heltäckande skyddsdräkt under flygningarna för att minimera risken att smittas av coronaviruset. Detta innebär att kabinpersonal hos Qatar Airways kommer att ha en heltäckande dräkt, munskydd, handskar och skyddsglasögon på sig under flygningarna. Qatar Airways kommer även att införa krav på att alla passagerare ska bära munskydd på bolagets flygningar från den 25 maj. Qatar Airways har som ett av få flygbolag valt att upprätthålla en relativt stor del av sitt linjenät under coronakrisen för att människor ska kunna ta sig hem samtidigt som man kunnat flyga frakt över stora delar av världen. Nu fortsätter man att utmärka sig från många andra flygbolag då man inför tuffare åtgärder mot smittspridningen än vad många andra flygbolag gjort som främst fokuserat på att kabinpersonal och passagerare ska bära munskydd.
  • Air Canada kommer att säga upp mellan 50 till 60 procent av sina anställda i spåren av coronakrisen uppger CBC News. Detta kommer att påverka 20 000 anställda och beslutet kommer efter att flygbolaget gjort en fundamental genomgång om vad man måste göra att ta sig igenom coronakrisen på ett framgångsrikt sätt. Air Canadas operativa chef Craig Landry uppger i ett meddelande till bolaget anställda att Air Canada bränner 22 miljoner amerikanska dollar varje dag.
  • Thai Airways ser ut att vara på väg in i rekonstruktion. Detta då majoritetsägaren, den thailändska staten, avser att gå till konkursdomstol för att lämna in en återhämtnings- och omstruktureringsplan för det thailändska flygbolaget. Rekonstruktionen av Thai Airways ersätter, enligt Reuters, den tidigare räddningsplanen för flygbolaget som inkluderade en lånegaranti på 18 miljarder svenska kronor.

(Foto: BriYYZ)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.