Wizz Air vill expandera i spåren av coronapandemin

När andra flygbolag planerar att dra ner på sin verksamhet ser Wizz Air möjligheter med att växa och nu står en etablering på ytterligare en London-flygplats högt på bolagets agenda.

De allra flesta flygbolagen ser framför sig en mindre verksamhet i spåren av coronakrisen. Det ungerska lågprisflygbolaget Wizz Air ser däremot möjligheter att växa och enligt Bloomberg vill Wizz Air etablera sig på London Gatwick-flygplatsen i spåren av att British Airways drar ner, Virgin Atlantic lämnar flygplatsen och Norwegians verksamhet ser osäker ut.

Wizz Airs VD Jozsef Varadi säger till Bloomberg att man har tittat på Gatwick under en lång tid och vill definitivt etablera en bas på flygplatsen. Det ungerska lågprisflygbolaget använder sig idag av Luton-flygplatsen norr om London för sin trafik till den brittiska huvudstaden. På Luton har man i dagsläget ett tiotal Airbus A320/A321 baserade.

Att flera flygbolag minskar sin verksamhet på Gatwick borde kunna lämna utrymme för Wizz Air att komma över en del nödvändiga slottar. Virgin Atlantic har dock sagt att man kommer att behålla sina slottar för att förhoppningsvis återkomma till Gatwick när efterfrågan ökar. Wizz Air å sin sida vill inte leasa slottar med risken att bli av med dem och den bas som man har investerat i och byggt upp, vilket kan ställa till det om bolag som drar ner på Gatwick väljer att behålla sina slottar genom att hyra ut dem.

Wizz Air har idag beställningar på närmare 270 flygplan från Airbus som ska levereras och bolaget gör troligen allt för att hitta nya marknader där man kan använda flygplanen istället för att skjuta upp leveranserna eller stoppa beställningar. En del i detta är att Wizz Air även kommer att etablera sig i Abu Dhabi med start i juni och på grund av coronapandemin vill man öka takten för sin expansion i Abu Dhabi.

Det ungerska lågprisflygbolaget har goda möjligheter till expansion framöver då man troligen är ett av de flygbolagen som har bäst likviditet i världen för stunden. Enligt Simple Flying har Wizz Air finansiella resurser som gör att man klarar sig i 18 månader framöver utan något ekonomiskt stöd, något som både ska ta bolaget igenom coronapandemin och hjälpa de att växa efteråt.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.