COVID-19-uppdatering 18 maj

Air Baltic drar igång ett antal flyglinjer igen, Boeing-VD:ns uttalande om att ett stort flygbolag i USA kommer gå i konkurs har retat upp de amerikanska flygbolagens toppchefer och de stora flygplatserna i Europa visar dystra siffror. Samtidigt presenterar Finnair sommarens inrikestrafik som lämnar flera flygplatser utan trafik.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 18 maj.

  • Från och med idag, den 18 maj, återupptar Air Baltic sina flygningar från Riga till Tallinn samt Vilnius efter att den lettiska staten gjort detta möjligt och givit Air Baltic de nödvändiga tillstånden för trafiken. Det lettiska flygbolaget kommer att erbjuda alla resenärer som bokar biljetter med bolaget fram till den 31 maj att ha möjlighet att boka om sin resa vid ett tillfälle uppger bolaget i ett pressmeddelande. Air Baltic kommer även att börja flyga till Amsterdam, Köpenhamn och Oslo från Tallinn med start idag, den 18 maj och till Vilnius från den 25 maj. Alla resenärer på Air Baltics flygningar kommer att bli erbjudna munskydd och desinfektionstorkdukar.

”Vi erbjuder de bästa förbindelserna till och från Baltikum. Nu återvänder vi med ett tydligt mål att behålla vår position i regionen. Genom att fokusera på en enhetsflotta med Airbus A220-300 står vi väl redo för en återstart”, säger Air Baltics VD Martin Gauss.

  • I juli kommer Finnair att återuppta fler flygningar på inrikesnätet. Under hela coronakrisen har Finnair flugit från Helsingfors till Mariehamn, Kuopio, Uleåborg och Rovaniemi, men i juli utökas inrikesflygningarna från Helsingfors till Åbo och Vaasa. Detta innebär, enligt ett pressmeddelande från Finnair, att flygningar till Joensuu, Jyväskylä, Kajana, Kemi och Karleby inte kommer att genomföras under sommaren. Beslut om trafik för vintertidtabellen till de fem flygplatserna ska tas senare uppger Finnair. I april var kabinfaktorn på Finnairs inrikesflygningar knappa 21,9 procent.
  • Ytterligare ett dotterbolag till CityJet har försatts i konkurs skriver check-in.dk. Det är nederländska CityJet B.V. som haft 30 piloter anställda och det har inte funnits pengar till att betala ut lönerna till de anställda. Moderbolaget på Irland, CityJet befinner sig i rekonstruktion och hoppas kunna börja flyga igen och SAS tros vara en viktig faktor i detta. Sedan tidigare har CityJets dotterbolag i Sverige och Finland med besättningar anställda i försatts i konkurs.
  • Boeings VD, David Calhoun, uttalande om att ett av de stora flygbolagen i USA kommer att gå i konkurs på grund av coronakrisen har retat upp flygbolagscheferna i USA. Enligt The Wall Street Journal så har American Airlines VD Doug Parker ringt till Calhoun och uttryckt sin förvåning och besvikelse över Boeing-VD:ns uttalande. En talesperson för Boeing säger nu att flygbolagen i USA är stora och viktiga kunder och ”att vi alla kommer ta oss igenom pandemin tillsammans”.
  • De stora flygplatserna i Europa har nu börjat redovisa sina trafiksiffror för april och det är ingen upplyftande läsning. Amsterdam Schiphol hade 98 procent färre passagerare jämfört med april 2019, London Heathrow och Frankfurt -97 procent. Madrid och Barcelona som under 2019 var de femte och sjätte största flygplatserna i Europa visar passagerarminskningar på drygt 99 procent. Paris Charles de Gaulle har i skrivande stund inte redovisat sina passagerarsiffror för april.
  • Sloveniens enda internationella flygplats med reguljär trafik, Ljubljanas flygplats har nu öppnat för trafik från både EU-länder och länder utanför den europeiska unionen rapporterar EX-YU Aviation. Flygplatsen, som tappat mycket passagerare sedan Sloveniens flygbolag Adria Airways gick i konkurs, förväntar sig dock ingen trafik förrän i juni. Dock välkomnar flygplatsoperatören Fraport Slovenija att den slovenska regeringen hävt de restriktioner som gjort det meningslöst att hålla flygplatsen öppen. Nu förbereder sig flygplatsen utanför den slovenska huvudstaden för sina första passagerare genom att införa nya rutiner kring social distansering och liknande.

(Foto: Javier Rodríguez)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.