COVID-19-uppdatering 15 maj

SAS ska flyga dagligen till London under fem dagar, Emirates och Etihad återupptar flygningar mellan Storbritannien och Australien och IATA har tagit fram ett nytt sccenario där flygtrafiken inte återhämtat sig förrän 2024.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 15 maj.

  • Mellan den 15 och 20 maj kommer SAS att flyga en daglig tur från Stockholm Arlanda till London Heathrow. Detta för att främst få hem strandade brittiska medborgare rapporterar check-in.dk. Den dagliga flygningen kommer att genomföras som SK 531 från Stockholm och som SK 532 från London Heathrow. Avgångstid från Stockholm är klockan 11.15 och landning i London klockan 12.55 lokal tid. Returen från London väntas landa på Arlanda klockan 17.25 efter en flygtid på två timmar och 30 minuter från den brittiska huvudstaden.
  • I ett nytt scenario visar IATA att det kan bli så att flygtrafiken inte återhämtar sig förrän år 2024, ett år senare än vad man tidigare trott, skriver Flight Global. Detta om nedstängningar av länder fortsätter under det tredje kvartalet år möjligtvis på grund av en andra smittovåg. Oavsett vilket scenario som kommer att bli verklighet så varnar IATA chefsekonom Brian Pearce för att flygindustrin kommer att återhämta sig betydligt långsammare än den globala ekonomin. En indikation på hur resandet kan komma att återvända går att se i Kina. Data från IATA visar att den kinesiska ekonomin har öppnat upp igen och affärsförtroendet i landet har studsat tillbaka, dock under nivåer under före krisen. Flygtrafiken har däremot återhämtat sig betydligt långsammare än så länge enligt Brian Pearce.
  • Azul Airlines som är ett av de största flygbolagen i Brasilien har kommit överens med Embraer att skjuta fram leveranserna av 59 Embraer E2-flygplan till 2024 eller senare rapporterar Reuters. De 59 flygplanen skulle levererats mellan 2020 och 2023 men på grund av coronakrisen har flygbolaget inget behov av de nya flygplanen förrän 2024. Precis som många andra flygbolag världen över har Azul minskat på kapaciteten kraftigt, i april var den 90 procent lägre jämfört med samma månad föregående år.
  • Qatar Airways kommer att minska sin personalstyrka med 20 procent på grund av coronakrisen berättar flygbolagets VD Akbar Al Baker för BBC rapporterar Bloomberg. Detta innebär att 9 200 anställda kommer förlora sin jobb samtidigt som 50 av dagens 245 flygplan ska fasas ut ur flottan. Qatar Airways kommer trots neddragningarna att fortsätta flyga till både Stockholm Arlanda och Göteborg som det ser ut nu.
  • Från den 21 maj börjar Emirates att flyga till nio destinationer från Dubai. Det blir flygningar till London Heathrow, Paris, Frankfurt, Milano, Madrid, Chicago, Toronto, Sydney och Melbourne, men resenärer som vill resa med Emirates måste visa att man har rätt att komma in i landet dit man flyger. Emirates kommer även att erbjuda transfermöjligheter i Dubai för resande mellan Storbritannien och Australien från den 21 maj. Även konkurrenten Etihad kommer att börja erbjuda förbindelser mellan Storbritannien och Australien från den 21 maj. På grund av förbudet för internationella transferresenärer i Förenade Arabemiraten kommer Etihad att använda samma flygplan på flygningarna från Australien till Abu Dhabi och sen till Storbritannien. Detta möjliggör att resenärerna som reser vidare kan sitta kvar på flygplanet under markstoppet i Abu Dhabi.
  • USAs transportministerium, DOT, har bestämt sig för att lätta på bestämmelserna kring CARES Act-systemet enligt Flight Global. CARES Act för flygbranschen innebär att flygbolagen måste upprätthålla ett visst antal flygningar per vecka till alla sina destinationer i utbyte mot ekonomisk stöttning från den amerikanska staten. Flygbolagen menar dock att det är helt orimligt att flyga på alla destinationer då det inte finns någon efterfrågan alls på vissa flyglinjer. Därför har DOT nu ändrat reglerverket och tillåter flygbolagen att stoppa trafiken till fem procent av de destinationer som man flyger till och bolagen har till den 18 maj på sig att lämna in besked på vilka destinationer man vill stoppa flygningarna till.

(Foto: Bene Riobó)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.