April: 98,2 procent färre resenärer i Sverige

Antalet passagerare som använde Sveriges flygplatser i april minskade med hela 98,2 procent jämfört med april 2019 på grund av coronakrisen. Totalt var det knappt 67 000 passagerare som flög i Sverige i april och inrikestrafiken klarar sig hittills bäst.

I april flög det 66 906 passagerare på de 39 flygplatser som Transportstyrelsen för passagerarstatistik över. De närmare 67 000 passagerarna innebar en kraftig minskning jämfört med april 2019 på 98,2 procent, vilket nästintill uteslutande beror på coronakrisen. Utrikestrafiken minskade med 98,4 procent medan inrikestrafiken klarade sig något bättre med en minskning på 97,6 procent. Totalt flög det 3,7 miljoner passagerare till och från landets flygplatser i april 2019 vilket innebär en minskning i faktiska passagerare på drygt 3,6 miljoner.

Procentuell förändring jämfört med april 2019.

De sex första flygplatserna på utvecklingslistan över Sveriges flygplatser i april har upphandlad flygtrafik och därför har trafik till och från flygplatserna varit igång i en större utsträckning än på många andra flygplatser där trafiken är kommersiell trots mycket få passagerare. Den flygplats som klarat sig minst dåligt hittills är Pajala som minskade med 85,9 procent i april jämfört med samma månad förra året. Bakom Pajala återfinns Sveg (-87,1%), Vilhelmina (-87,8%), Arvidsjaur (-91,1%) och Gällivare (-91,4%).

13 flygplatser registrerade inte en enda avresande eller ankommande passagerare under hela april och bland de övriga flygplatserna som hade passagerartrafik är det generella minskningar av antalet passagerare på mellan 92,5-99,8 procent. Den flygplats av de som faktiskt hade passagerare som hade minst antal passagerare var Jönköping som hade 12 passagerare i april. Noterbart för april är att Luleå var landets andra största flygplats bakom Stockholm Arlanda då Göteborg fick se sig passerade av den norrländska flygplatsen. Stockholm Bromma flygplats tappar kraftigt på grund av BRAs rekonstruktion och ligger nu bakom flygplatser som Luleå, Umeå, Kiruna och Visby som man vanligtvis är en betydande del före i antal passagerare.

Totalt antal passagerare april 2019.

Kapaciteten på den svenska marknaden har inte gått ner lika mycket som antalet passagerare i april. Enligt data från OAG låg kapaciteten på mellan 84 till 90 procent lägre jämfört med samma perioder 2019 under april. Störst kapacitetsminskning var det mellan den 20 och 26 april då kapaciteten var 90 procent lägre jämfört med samma vecka 2019. Under den sista veckan i april vara kapaciteten något bättre, -89,8 procent jämfört med samma vecka föregående år.

Den stora minskningen i april kan givetvis tillskrivas coronakrisen och maj lär troligen visa på liknande siffror och med risk för något sämre siffror då SAS trafikerade fler flygplatser i april än vad man gör i maj. Dock har den av Trafikverket upphandlade trafiken till ett antal flygplatser i landet från Stockholm Arlanda kommit igång vilket kan motverka en ytterligare nedgång något. Enligt tidigare prognoser från Transportstyrelsen väntas den svenska flygtrafiken att börja visa mindre minskning än 90 procent i juli för att i december visa en tillbakagång på 30 procent jämfört med december 2019.  

Läs mer om prognosen för den svenska flygtrafiken 2020-2021 här.

(Foto: Luleå Airport – Andreas Harnemo)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.