ERA: En harmoniserad återgång av flygtrafiken krävs

ERA, som representerar fler än 50 regionala flygbolag i Europa, kräver en harmoniserad återgång av flygtrafiken i Europa efter coronakrisen med gemensamma regelverk. Annars blir det en långsam och komplex återgång både för passagerare och flygbolag varnar ERA.

ERA, European Regions Airline Association som representerar fler än 50 flygbolag och med närmare 150 medlemmar totalt menar att en harmoniserad uppstart av flygtrafiken i Europa efter coronakrisen är ett måste. Detta för att återhämtningsfasen inte ska bli för lång och komplex vilket den riskerar att bli om alla länder i Europa utvecklar egna policyer och regler kring flygresandet. ERA vill på grund av detta även se ett gemensamt corona-regelverk för flygtrafiken i de europeiska länderna för att underlätta för både flygbolag och passagerare när flygtrafiken så smått börjar att komma igång igen.

ERA skriver i ett pressmeddelandet att risken för att smittas av virus ombord på flygplan är låg då moderna flygplan använder sig av så kallade HEPA-filter som är ett högeffektivt partikelfilter för luft som är samma som används i operationssalar på sjukhus. Även om riksen för att smittas ombord är låg så menar ERA att flygbranschen måste arbeta för att återfå konsumenterans förtroende.

För att göra det stödjer ERA förslag och initiativ som användning av munskydd och ansiktsmask för alla personer ombord på flygplan, uppdaterade rengörings- samt desinfektionsrutiner av flygplanen och att man mäter människors kroppstemperaturer på flygplasterna.

”Hälsa är fortfarande högsta prioritet, men det kan inte ignoreras att resrestriktioner har orsakat betydande störningar i leveranskedjor, handel och framför allt för människors försörjning på grund av den allvarliga ekonomiska effekten. Genom att framgångsrikt implementera en gemensam ram på europeisk nivå kan vi säkerställa en säker och pålitlig miljö samtidigt som vi bevarar den europeiska luftfartsindustrin och de viktiga anslutningar den ger”, säger ERAs generaldirektör Montserrat Barriga.

ERA säger också att alla beslut rörande flyg och hälsoaspekterna kring coronaviruset måste tas på vetenskapliga grunder. Dessutom varnar organisationen för att införandet av 14 dagars karantän som gjorts i Spanien och Storbritannien inte kommer att hjälpa återuppbyggandet av flygbranschen och att kickstarta Europas ekonomi.

(Foto: Cro12)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.