COVID-19-uppdatering 14 maj

Ett av de stora flygbolagen i USA kommer att gå i konkurs tror Boeings VD, Atlantic Airways säger upp en tredjedel av sina anställda och delstaten Queensland ger sig in i budgivningen kring en återstart av Virgin Australia då man menar att det är viktigt att Australien har två stora flygbolag.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 14 maj.

  • Med ett flygresandet som rasat till närmast inget resande alls så blöder flygbolagen pengar och Boeings VD David Calhoun, tror att ett av USAs stora flygbolag kommer att få kasta in handduken på grund av coronakrisen. I en intervju med NBC säger Calhoun att det är mest troligt att så kommer ske, men nämner inte vilket av de stora flygbolagen i USA som han tror är kommer att gå i konkurs. De fyra största flygbolagen i USA är American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines och lågprisbolaget Southwest Airlines.
  • Det färöiska flygbolaget Atlantic Airways säger upp en tredjedel av sina anställda på grund av coronakrisen, vilket innebär att 90 personer förlorar sina jobb enligt check-in.dk. Atlantic Airways har drabbats hårt av coronakrisen och flyger till åtminstone den 1 juni ett kraftigt reducerat trafikprogram med endast tre avgångar i veckan från Vagar på Färöarna till Köpenhamn. Innan coronakrisen flög Atlantic Airways till Köpenhamn och Billund i Danmark samt till Norge, Storbritannien, Island, Frankrike och säsongslinjer till bland annat Spanien. Atlantic Airways har även haft planer på att börja flyga till New York från Färöarna med Airbus A320neo. Flygplansflottan består just nu av en Airbus A319, en A320ceo samt en A320neo.
  • Billunds flygplats som är Danmarks näst största flygplats säger upp 300 av 1 100 anställda på grund av cornakrisen. Enligt check-in.dk räknar Billunds flygplats med att det kan vara så trafiken inte har återhämtat sig förrän om fem år. När trafiken återhämtat sig hoppas flygplatsens VD Jan Hessellund att de anställda som nu sägs upp ska söka sig tillbaka. Under förra året hade Billund flygplats drygt 3,7 miljoner resenärer och var den tionde största flygplatsen i Norden. I år förväntar sig flygplatsen att 1,7 miljoner resenärer ska använda flygplatsen.
  • När många har det tufft på grund av coronapandemin ser andra möjligheter. Däribland konkursförvaltarna till indiska Jet Airways som nu vill aktivera tre Boeing 777-300ER från det konkursade flygbolaget för fraktflygningar i passagerarkonfiguration av flygplanstypen. Detta då man ser en möjlighet att kapitalisera på de stora behov av flygfrakt som finns just nu. Det finns dock ett antal hinder på vägen då man i princip inte har något kapital och den civila luftfartsmyndigheten i Indien är inte särskilt positiv till förslaget.
  • Delstaten Queensland har gett sig in i budgivningen kring Virgin Australia genom ett investeringsbolag då man anser att det är av yttersta vikt att Australien har två stora flygbolag. Det uppger Sydney Morning Herald som även skriver att Queenslands bud kan komma att bestå av ett aktieägande i Virgin Australia, ett lån, eller garantier samt andra finansiella intiativ. Medan budgivningen kring Virgin Australia avslutas på fredag, den 15 maj, så har det australiensiska regionala flygbolaget REX, som idag är världens största operatör av Saab 340, sagt att man planerar att leasa tio Airbus A320 eller Boeing 737 för att börja flyga mellan bland annat Sydney och Melbourne från mars nästa år, vilket kan förändra spelplanen för Virgin Australias eventuella återkomst.

(Foto: Laurent ERRERA)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.