Stor spricka mellan Qantas och Perths flygplats

En konflikt mellan Qantas och Perths flygplats har pågått en tid och nu har den blossat upp än mer där Qantas hotar med att lämna flygplatsen inom två veckor.

Mitt under den rådande coronapandemin som har lamslagit flygtrafiken världen över så även i Australien, så rasar det en stor konflikt mellan Qantas och Perths flygplats, som är västra Australiens största flygplats och hela landets fjärde största flygplats. Konflikten grundar sig i att sedan i februari har Perths flygplats menat att Qantas är skyldiga flygplatsen 13 miljoner amerikanska dollar i obetalda flygplats- samt leasingavgifter och samtidigt pågår det ett separat fall där Perth kräver 7,2 miljoner dollar från Qantas i obetalda flygplatsavgifter.

Konflikten har nu eskalerat ytterligare då Perths flygplats har lämnat en 30 dagars förvarning om att man säger upp leasingavtalen med Qantas på flygplatsen. Qantas har svarat på detta och har sagt att drar Perths flygplats inte tillbaka sin förvarning så kommer det australiensiska flygbolaget att stoppa all sin verksamhet på flygplatsen inom två veckor.

Qantas är ett viktigt flygbolag för Perths flygplats, precis som att Perth är en viktig flygplats för Qantas. Qantas är ett av de största flygbolagen på Perths flygplats och om Virgin Australia inte återupptar sin trafik så blir Qantas det största flygbolaget på den australiensiska flygplatsen. Dessutom är det endast Qantas och Virgin Australia samt deras respektive lågprisbolag som flyger till de viktiga destinationerna Sydney och Melbourne från Perth.

För Qantas är Perth en viktig flygplats då flygplatsen är den australiensiska delen av bolagets direktflygningar mellan London och Australien. Linjen London-Perth är den enda direktlinjen mellan Europa och Australien och har blivit en omåttligt populär flyglinje bland resenärer.

Hur konflikten mellan Qantas och Perths flygplats slutar återstår att se, men den rasar i en tid där det troligen är viktigare än på länge att samarbeta mellan flygbolag och flygplatser. Det finns troligen bara förlorare om Qantas och Perths flygplats inte sluter fred med varandra då båda är väldigt viktiga för sina respektive verksamheter.

(Foto: Bidgee)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.