COVID-19-uppdatering 13 maj

Czech Airlines börjar från den 18 maj att flyga igen, bland annat till Stockholm, ATR sänker produktionstakten, Brussels Airlines säger upp 1 000 anställda och Qatar Airways ska ge bort 100 000 flygbiljetter till sjukvårdspersonal.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 13 maj.

  • Czech Airlines återupptar flygningar till utvalda destinationer från Prag från den 18 maj enligt ett pressmeddelande från flygbolaget. Det är Amsterdam, Frankfurt, Paris och Stockholm som kommer igång först och i slutet på maj ska Czech Airlines även börja flyga till Kiev, Odessa och Bukarest. Alla som reser med det tjeckiska flygbolaget ska ha ansiktsmask eller munskydd under hela flygningen och hålla social distansering under ombordstigning.
  • Brussels Airlines ska säga upp 25 procent av bolagets anställda, motsvarande drygt 1 000 personer, för att anpassa sig till efterfrågan de kommande åren. Även flygplansflottan kommer att minskas och då med 30 procent vilket innebär att 16 flygplan ska fasas ut och att flygplansflottan ska bestå av 38 flygplan. Brussels Airlines kommer dessutom att se över sitt linjenät för att optimera bolagets lönsamhet. Sedan tidigare har man avslutat wet-leaseing av fem CRJ 900 som flögs av CityJet på Brussels Airlines tunnare linjer.
  • IAG, International Airlines Group, har skjutit upp leveranser av 68 flygplan som skulle levererats mellan 2020 och 2022 då man inte förväntar sig att efterfrågan ska återhämta sig förrän 2023. Detta innebär att flygbolagskoncernen kommer att ta emot 38 flygplan i år, 15 stycken 2021, och 22 stycken under 2022 enligt ch-aviation. Aer Lingus, British Airways, Iberia och Vueling är de flygbolag inom koncernen som idag har flygplansbeställningar lagda.
  • På grund av coronakrisen och den minskade efterfrågan som råder och kommer att råda sänker ATR sin produktionstakt av flygplanstyperna ATR 42 och 72-600. Redan innan coronakrisen började märkte ATR av en nedgång då man levererade 68 flygplan 2019 jämfört med 76 under 2018 rapporterar Reuters. Det är oklart exakt hur mycket som ATR kommer att sänka sin produktionstakt men tillverkarens VD, Stefano Bortoli, säger att man kommer att följa efter övriga flygplanstillverkare.
  • Allt fler flygbolag inför krav på att passagerare och besättningsmedlemmar ska bära munskydd eller ansiktsmask när man flyger. Sedan tidigare har Lufthansa sagt att man från den 18 maj inför krav på det och nu följer Ryanair samt Finnair efter. Från den 1 juli ska Ryanair flyga 40 procent av sina flygningar och då ska alla bära munskydd och få kroppstemperaturen kontrollerad. Från den 18 maj inför Finnair krav på munskydd som täcker både näsa och mun för alla passagerare och det kommer gälla åtminstone fram till slutet på augusti.
  • För att lyfta fram sjukvårdspersonal och tacka dem kommer Qatar Airways att ge bort 100 000 gratis flygbiljetter till sjukvårdspersonal över hela världen på grund av coronakrisen. All sjukvårdspersonal som vill ha möjlighet att få en gratis flygbiljett kan anmäla sig på Qatar Airways hemsida. Enligt ett pressmeddelande kommer de som väljs ut att kunna boka en gratis tur- och retur resa till sig själv och en medresenär på hela Qatar Airways linjenät. Resan ska dock genomföras senast den 10 december i år.

(Foto: Gforce800)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.