Kapaciteten ökar igen

Kapaciteten ser nu ut att öka efter att ha nått botten under coronakrisen. Det menar OAG i sin senaste rapport över den globala kapaciteten som flygbolagen erbjuder.

Den nuvarande veckan visar en global kapacitetsökning bland flygbolagen på två procent jämfört med föregående vecka enligt OAGs senaste rapport om flygkapaciteten i världen. Detta innebär att flygbolagen denna veckan, 11 maj-17 maj, erbjuder en kapacitet på 29,8 miljoner stolar vilket är 600 000 fler än förra veckan. Jämfört med förra året är det dock en lång bit kvar, denna veckan erbjuds ungefär 80 miljoner färre stolar än samma veckan 2019. OAG spår en fortsatt ökning av kapaciteten även under nästa vecka och nu kan kapaciteten ha varit och vänt i botten menar man efter att det nu sker tillväxt i kapacitet i Europa, Sydamerika och Asien.

Den tydliga trenden under coronakrisen har varit att inrikestrafiken blivit en större andel av den totala kapaciteten och då Kina adderat kapacitet inrikes så står inrikeskapaciteten nu för 85 procent av den globala kapaciteten. Inrikeskapaciteten i Kina har återhämtat sig relativt väl och är nu på 75 procent av januari 2020 års nivåer medan inrikeskapaciteten i USA är på 27 procent, Ryssland 49 procent och Storbritannien på enbart fyra procent.

För den innevarande veckan noterar OAG en tillväxt på 0,8 procent i västra Europa medan centrala och östra Europa får 2,6 procent fler stolar än förra veckan, 4 maj-10 maj. Nordöstra Asien, med Kina i spetsen, är den del av världen som just nu ligger bäst till mätt i kapacitet med ”enbart” en minskning på 42,8 procent jämfört med januari i år. Västra Europa har dragit ner mest på kapaciteten som just nu är 91,5 procent lägre jämfört med januari i år. I Nordamerika är kapaciteten 76,6 procent lägre och i de norra delarna av Sydamerika 90,5 procent lägre samt i de södra delarna av Sydamerika ligger man just nu 79 procent under kapaciteten som fanns i januari.

(Foto: Andy Mitchell)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.