COVID-19-uppdatering 12 maj

Sydamerikas näst största flygbolag Avianca har försatts i konkurs genom ”Chapter 11” i USA, Iberia ska erbjuda alla sina anställda antikroppstester för att se om de haft COVID-19 eller inte och Qatar Airways återupptar flygningar till Skandinavien.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 12 maj.

  • Sydamerikas näst största flygbolag Avianca har försatts i konkurs genom moderbolaget Avianca Holdings i USA som nu går under ”Chapter 11” enligt ett pressmeddelande. I USA innebär ”Chapter 11” att Avianca kan rekonstrueras samtidigt som man skyddas från sina kreditgivare. Den utlösande faktorn för konkursen är coronakrisen som har begränsat Aviancas verksamhet kraftigt. Avianca har sin bas i Colombia och har elva dotterbolag utspridda över Sydamerika som flyger till närmare 190 destinationer i 27 länder. Totalt har koncernen 150 flygplan.
  • Qatar Airways ska under slutet av maj och i juni börjar att återuppta mer av sin trafik än tidigare. Detta innebär att bolaget återigen börjar att flyga från Doha till 80 destinationer i juni, däribland, Stockholm Arlanda, Oslo och Köpenhamn enligt ett pressmeddelande från flygbolaget.
  • Spanska Iberia kommer att erbjuda alla sina anställda möjligheten att få göra ett antikroppstest för att se om de har haft COVID-19. Det uppger flygbolaget i ett pressmeddelande. Alla anställda som varit urtagna ur tjänst på grund av coronakrisen kommer att testas vilket omfattar 2 500 personer enbart i maj. Dessutom kommer Iberia att följa upp både 15 och 30 dagar efter det första testet med nya tester. Iberia räknar med att samtliga anställda, nästan 17 000 personer, kommer att kunna testas under 2020. Det spanska flygbolaget funderar också på om man ska använda sig av värmekameror för att kunna se om någon anställd har feber.
  • Det amerikanska charterbolaget Miami Air International har gått i konkurs på grund av coronakrisen. Flygbolaget som enbart ägnat sig åt charter och ACMI-flygningar har sedan i mars varit i rekonstruktion men man har inte kunnat hitta några nya investerare. Enligt One mile at the time hade Miami Air International inte samma likviditet som många andra flygbolag hade innan krisen startade. Miami Air International har märkt av en kraftigt minskad efterfrågan då man ofta flyger olika sportlag till matcher, något som just nu nästan är helt stoppat på grund av coronakrisen. Miami Air hade sex Boeing 737-800 i sin flotta.
  • South African Airways, SAA, har återupptagit delar av sin verksamhet trots att den sydafrikanska regeringen beslutat att inte ge det förlusttyngda flygbolaget mer ekonomiskt stöd. Enligt Flight Global kommer SAA att fortsätta flyga repatriering- och fraktflygningar tillsvidare.
  • Emirates förväntar sig att återhämtning från coronakrisen kommer att ta minst 18 månader och att krisen kommer påverka bolagets resultat för 2020-2021 enormt. Emirates Groups VD Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum säger att efter 18 månader så tror man att världen är tillbaka på en hyfsat rimlig nivå av vad som är normalt uppger Flight Global. Emirates redovisade nyligen sitt resultat för räkenskapsåret 2019-2020 som visade på minskade intäkter på sex procent delvis på grund av coronakrisen. Totalt blev det en vinst på 2,8 miljarder svenska kronor för flygbolaget Emirates i koncernen Emirates Group.

(Foto: Adrian Pingstone)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.