98 procent färre passagerare hos Swedavia

Under april reste 63 000 passagerare via Swedavias tio flygplatser, en minskning med hela 98 procent jämfört med april i fjol, då Swedavia hade drygt 3,2 miljoner resenärer. Coronapandemins effekter påverkade månaden fullt och Bromma samt Ronneby saknade reguljär flygtrafik.

Stockholm Bromma och Ronneby hade ingen reguljär flygtrafik på hela april och de övriga åtta Swedavia-flygplatserna en mycket sparsam trafik på grund av coronapandemin. Detta resulterade i en passagerarminskning på 98 procent i april på Swedavias tio flygplatser jämfört med samma månad förra året.

Av Swedavias tio flygplatser hade åtta flygplatser färre än 3 000 resenärer under april och sex av flygplatserna hade under månaden färre än 1 000 inrikesresenärer. Inrikestrafiken minskade med 97 procent och utrikestrafiken med 98 procent vilket motsvarar 37 500 utrikesresenärer och 25 500 inrikesresenärer under april på Swedavias flygplatser.

”Tillgängligheten i Sverige är fortsatt starkt begränsad såväl inom landet som till och från resten av världen. Även om vi nu ser tidiga tecken på att ekonomier öppnar upp och att flygbolag planerar för att återuppta en viss trafik, så är osäkerheten om marknadsläget och när restriktioner kan upphävas fortfarande mycket stor. Vi räknar därför inte med att flygtrafiken återhämtar sig i någon större utsträckning under de närmaste månaderna. Därtill finns en betydande osäkerhet om vilka de strukturella konsekvenserna på morgondagens flygmarknad blir”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, hade under april drygt 46 000 resenärer jämfört med drygt två miljoner resenärer under samma månad i fjol. Göteborg Landvetter Airport, Sveriges andra största flygplats, hade drygt 2 800 resenärer jämfört med drygt en halv miljon april i fjol. Det motsvarar en minskning på 98 procent respektive drygt 99 procent.

De minskade passagerarsiffrorna innebär också minskade intäkter på 500 miljoner kronor varje månad för Swedavia.

”Vi befinner oss i en samhällskris som saknar motstycke och det är en synnerligen utmanande situation för Swedavia. Just nu har vi i princip förlorat samtliga rörelseintäkter och tappar därmed cirka en halv miljard kronor i intäkter varje månad. Vi agerade dock tidigt med kraftfulla och nödvändiga åtgärder för att anpassa oss till den kraftiga och snabba trafiknedgången”, säger Jonas Abrahamsson. 

(Foto: Fredrik Davidsson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.