COVID-19-uppdatering 11 maj

När Lufthansa och Österrike diskuterar stödpaket för Austrian Airlines med ett orimligt villkor enligt Lufthansa så ska båda konkurrenterna IAG och Etihad nu visat intresse för att Austrian Airlines, JetBlue skjuter fram starten för sina långlinjer och flygplatserna i Östergötland ser ut att klara sig hela 2020 innan man behöver hjälp.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 11 maj.

  • De båda flygplatserna i Östergötland, Linköping och Norrköping, har korttidspermitterat sin personal för att minska kostnaderna är flygtrafiken står still. De båda flygplatserna tror dock att man klarar sig med de pengar man har under hela 2020. Norrköping Airports VD Ola Matsson säger till Sveriges Radio att han vill se ett mer riktad stöd till hela besöksbranschen. Sedan tidigare har Sveriges kommuner och regioner krävt att staten ska stötta de regionala flygplatserna.
  • Lufthansa Group vill involvera regeringar så lite som möjligt i sina flygbolag vilket kan ställa till det när man förhandlar om statligt stöd då flygbolagen i koncernen kan tvingas bli delägda av länder för att räddas. Till exempel har den österrikiska regeringen sagt att man vill stötta Austrian Airlines om bolaget inte minskar sin verksamhet, något som Lufthansa ser som omöjligt. Detta har inneburit att Lufthansas konkurrenter IAG och Etihad närmat sig den österrikiska staten om att de är beredda att investera i Austrian Airlines enligt Simple Flying. Det är oklart om Austrian är till salu och Lufthansa har aldrig tidigare indikerat att man skulle vilja sälja delar av det österrikiska flygbolaget, särskilt inte till två stora konkurrenter. Dock ligger ett köp av Austrian Airlines väl i linje med IAGs expansion i Wien genom lågprisbolaget Level under den senaste tiden.
  • Förutom diskussionerna med den österrikiska regeringen befinner sig Lufthansa Group även i förhandlingar med Tyskland om ett ekonomiskt stöd på grund av coronakrisen. Enligt ett pressmeddelande från flygbolagskoncernen ska det röra sig om ett stödpaket på nio miljarder euro, motsvarande 95,5 miljarder svenska kronor. Dessutom ser det ut som att Lufthansa nu överväger att staten tar en ägarandel i koncernen, något som man varit mycket skeptiska till tidigare. Lufthansa Groups VD Carsten Spohr har tidigare sagt att han hellre ser att Lufthansa går i konkurs än att staten får ett för stort inflytande över flygbolaget. Sedan tidigare har Lufthansa Group gjort klart med stöd för Swiss och Edelweiss genom lån som säkras av Schweiz på 12,7 miljarder kronor.
  • JetBlue skjuter fram sitt intåg på den transatlantiska marknaden som skulle skett under nästa år på linjer från Boston och New York JFK till London. Bolagets VD Robin Hayes säger att man fortfarande planerar att lansera långlinjeflygningar men att det på grund av coronakrisen kommer att ske senare än planerat. Paxex uppger att en försening av JetBlues lansering av långlinjer kan spela bolaget i händerna när det gäller slottar i London. Detta då det brittiska konkurrensverket arbetar med att göra slottar tillgängliga för flygningar från London till bland annat Boston på grund av konkurrensskäl vilket skulle kunna innebära att JetBlue inte behöver köpa slottar på Gatwick eller Heathrow utan kan bli tilldelade start- och landningstillstånd istället för sina flygningar till Boston.
  • Bryssels flygplats kommer att dela ut munskydd/ansiktsmasker till alla resenärer och personal på flygplatsen. Detta sedan den belgiska hälsomyndigheten beslutat att ställa krav på att alla som befinner sig på en flygplats ska bära skydd för ansiktet enligt ett pressmeddelande. Bryssels flygplats har skaffat sig ett lager av skydd för ansiktet som ska börja delas ut från den 18 maj. I nuläget har man enbart 15 flygningar per dag i genomsnitt och från den 1 juni avser Brussels Airlines att återuppta delar av sina flygningar från Bryssel.
  • British Airways långlinjeprogram i juni är sparsamt planerat. Enligt Airlineroute planerar man i nuläget för 19 långlinjer i juni med nästan dagliga flygningar på samtliga linjer. De destinationer som British Airways ska trafikera med långlinjeflottan i juni från London är Beijing Daxing, Boston, Chicago, Delhi, Hong Kong, Johannesburg, Lagos, Los Angeles, Montreal, Mumbai, New York JFK, San Francisco, Sao Paulo, Shanghai, Singapore, Tel Aviv, Tokyo Haneda, Toronto, Washington DC. Ändringar är dock att vänta.

(Foto: Adam Moreira)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.