Växjö klarar sig till hösten

Precis som de allra flesta regionala flygplatserna i landet är det en tuff ekonomisk situation för Växjö Småland Airport som klarar sig fram till hösten då det behövs mer pengar.

Med ingen reguljär flygtrafik och intäkter som mer eller mindre är noll samtidigt som kostnaderna finns kvar så behöver Växjö Småland Airport pengar till hösten för att överleva berättar flygplatsens VD Ulf Axlesson för P4 Kronoberg.

Tidigare har den småländska flygplatsen sökt efter ekonomiskt stöd från ägarna Region Kronoberg, Växjö kommun och Alvesta kommun, men Ulf Axelsson efterlyser ett nationellt stöd till landets flygplatser på grund av coronakrisen.

”Vi hoppas på något nationellt stöd som ska gå till alla regionala flygplatser för alla är i samma situation som vi. Pengarna håller på att ta slut”, säger Ulf Axelsson till P4 Kronoberg.

Just nu har Växjö Småland Airport öppet för att kunna ta emot samhällsviktigt flyg som ambulansflyg och brandflyg. Vanligtvis har flygplatsen trafik till Stockholm Bromma med BRA och utrikesflyg med BRA, KLM, Ryanair och Wizz Air. Dessutom skulle Lufthansas dotterbolag Eurowings startat trafik till Växjö från Düsseldorf i vår, men starten har skjutits fram. Dock har Eurowings valt att fasa ut de flygplan, Dash 8 Q400 som flygs av LGW, som skulle trafikerat Växjö vilket gör framtiden för linjen osäker redan innan den har startat.

(Foto: Mats Samuelsson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.