COVID-19-uppdatering 8 maj

Turkish Airlines kommer tillbaka till Danmark, Norge och Sverige i juni, Hong Kongs flygplats testar desinfektionsbås och Finnair samt Norwegian hade nästan 99 procent färre resenärer i april. Dessutom väljer London Gatwick att fortsätta sina planer att åter ta i drift sin andra start- och landningsbana.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 8 maj.

  • Finnair har redovisat sina trafiksiffror för april och de visar, som väntat, på en kraftig tillbakagång jämfört med samma månad 2019. Totalt flög 16 100 passagerare med Finnair vilket är 98,7 procent färre än april 2019. Kabinfaktorn på bolagets få flygningar var mycket låg på de europeiska linjerna då endast 17,5 procent av stolarna var fyllda. På den finska inrikestrafiken var det något bättre med en kabinfaktor på 21,9 procent. Finnairs trafik till Asien hade däremot en kabinfaktor på 82,7 procent och för bolagets trafik till Nordamerika finns det inga siffror då man inte haft en enda flygning dit under april.
  • Även Norwegian flög 98,7 procent färre passagerare i april jämfört med samma månad förra året enligt RTE. Det innebar att man flög 41 300 passagerare jämfört med 3,1 miljoner i april 2019. Norwegian har under stora delar av april enbart flugit med sju Boeing 737-800 på det norska inrikesnätet och planerar att göra så ända fram till slutet på mars år 2021.
  • Som tidigare rapporterat kommer Turkish Airlines att dra igång delar av sin verksamhet i juni med flygningar inrikes i Turkiet och internationella flygningar till 19 länder. Av dessa 19 länder är tre i Norden då Köpenhamn, Oslo och Stockholm kommer att börja trafikeras av Turkish Airlines i juni igen enligt Azertags tyskspråkiga del. Flygbolaget kommer även att börja återuppta flygningar till fyra destinationer i Tyskland, Amsterdam, Wien, Minsk och Bryssel i Europa i juni. Även flera destinationer utanför Europa kommer att startas upp i juni. I juli och augusti kommer Turkish Airlines att återuppta flygningar till ännu fler destinationer.
  • Trots coronakrisen väljer London Gatwick att gå vidare med sina planer om att göra flygplatsens norra parallelbana som agerat taxiväg de senaste åren aktiv för starter och landningar igen enligt CAPA. Det är flygplatsens relativt nya majoritetsägare VINCI som stödjer planerna som innebär att den norra rullbanan kan användas för trafik med begränsningar från år 2023, det år många spår att flygtrafiken återhämtat sig efter coronakrisen. På grund av att Gatwicks båda banor, 08L-26R, 08R-26L, ligger så pass nära varandra så kan man bara använda en av banorna i taget, och har tidigare funnits planer på att bygga en ny parallelbana på flygplatsen med ett tillräckligt långt avstånd från den nuvarande huvudbanan (södra banan) för att de ska kunna användas samtidigt oberoende av varandra.
  • 1 100 anställda av totalt 7 000 kommer att försvinna fram till år 2023 från Austrian Airlines på grund av coronakrisen vilket motsvarar drygt 15 procent av bolagets anställda. Det Lufthansa-ägda flygbolaget kommer även att minska lönekostnaderna för de kvarvarande anställda med 13 procent under de kommande tre åren rapporterar Reuters. Austrian Airlines har ansökt om ekonomiskt stöd från den österrikiska staten på 8,1 miljarder kronor, främst genom lån, för att överleva coronakrisen.
  • På Hong Kongs internationella flygplats genomför man nu tester med desinfektionsbås på flygplatsens personal. Desinfektionsbåsen sprejar under 40 sekunder desinfektionsmedel på hela personen i båset som syftar till att ta bort eventuella spår av virus och bakterier som finns på kroppen samt på kläderna skriver The Jakarta Post. Om testerna är framgångsrika finns det mycket som talar för att detta på sikt ska införas för alla passagerare som använder sig av Hong Kongs flygplats. På flygplatsen arbetar man även med ett pilotprojekt som innebär att man sprejar ett antimikrobiellt medel på ytor som människor vanligtvis rör vid som exempelvis handtag och incheckningsmaskiner.

(Foto: Bene Riobó)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.