COVID-19-uppdatering 7 maj

IATA vill se obligatorisk användning av ansiktsmasker eller munskydd istället för tomma flygplansstolar, Försvarsmakten ställer in årets flygdag och Virgin Atlantic lämnar Gatwick och säger upp över 3 000 anställda.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 7 maj.

  • Ansiktsmasker för alla passagerare och besättning ombord före social distansering. Det vill IATA se som en lösning på att minimera den redan lilla risken som finns att bli smittad av coronaviruset ombord på flygplan. Att införa ett gemensamt krav på att alla passagerare ombord ska bära ansiktsmask eller munskydd skulle innebära att flygbolagen inte går miste om stora intäkter om de istället tvingas att blockera exempelvis mittsäten i ett steg att ha social distansering ombord. IATA vill även se saker som temperaturmätning på passagerare samt flygplatsarbetare, ombordstigningsprocedurer som minskar kontakt med andra passagerare och personal samt en större städning av flygplan som ska utföras oftare. Dessutom föreslår IATA förenklade cateringprocedurer ombord.
  • Virgin Atlantic kämpar precis som många andra flygbolag för sin överlevnad och nu kommer beskedet att det brittiska flygbolaget ska säga upp 3 150 anställda på grund av coronakrisen enligt ett pressmeddelande. Det är främst osäkerheten som råder kring när flygandet kommer att starta igen och då i vilken omfattning, som gör att man nu säger upp drygt 3 000 anställda vilket motsvarar en tredje del av bolagets anställda. Virgin Atlantic kommer även att lägga ner sin verksamhet på Gatwick-flygplatsen utanför London och koncentrera sitt linjenät till London Heathrow istället, men man behåller slottarna på Gatwick med målet att börja flyga från flygplatsen igen när efterfrågan ökar. På grund av coronakrisen har Virgin Atlantic även beslutat att inte återuppta flygningar med sina sju Boeing 747-400 och fyra Airbus A330-200 kommer att fasa ut under 2022 vilket varit planerat sedan tidigare. Detta lämnar bolaget med en flygplansflotta på 36 flygplan.
  • På grund av coronaviruset har flygvapenchefen, Carl-Johan Edström, beslutat att ställa in Försvarsmaktens flygdag i år. Flygdagen skulle ha genomförts den 29 augusti på Skaraborgs flygflottilj, F7 Såtenäs.
  • Upp till 100 anställda kommer att tvingas lämna Air Greenland på grund av coronakrisen rapporterar check-in.dk. Det är en förväntad nedgång i efterfrågan på flygresor som gör att det grönländska bolaget kommer att säga upp mellan 75 till 100 av totalt 540 anställda. Sedan den 4 maj har myndigheter släppt på förbudet för avgående flygningar från Grönland vilket innebär att Air Greenland öppnat upp sina bokningssystem för flygningar till Köpenhamn igen. Dock är det fortsatt stopp för att resa in i Grönland till den 31 maj uppger flygbolaget på sin hemsida. Vanligtvis flyger Air Greenland ett relativt stort inrikesnät på Grönland samt till Island med sju Dash 8 samt till Köpenhamn från Kangerlussuaq och Narsarsuaq med en Airbus A330 samt en inhyrd Boeing 737 från Jettime.
  • En ny spelare kan vara på väg att ta sig in på den australiensiska flygmarknaden efter Virgin Australias kollaps. Det är Indigo Partners som har innehav i flera lågprisflygbolag i Europa och Nord- samt Sydamerika, däribland Wizz Air, som enligt Simple Flying ansöker om ett australiensiskt driftstillstånd. Om Indigo Partners väljer att etablera ett flygbolag i Australien slipper man eventuella problem som ett övertagande av Virgin Australia innebär och det ses därför som ett troligt alternativ. Indigo har tidigare nämnts som en potentiell köpare av Virgin Australia och försökte i 2018 köpa en majoritet av aktierna i flygbolaget, men affären stoppades av de dåvarande aktieägarna.
  • Turkish Airlines kommer stegvis återuppta flygningar i juni och därefter kommer det att ta närmare fyra månader innan trafiken är nära full drift uppger Reuters. Turkish Airlines flög innan coronakrisen till 126 länder och i september planerar man att flyga till 99 länder, vilka är oklart. I juni när trafiken starts upp planerar Turkish Airlines att flyga 60 procent av sitt inrikesnät och till 19 länder i världen.

(Foto: Kgbo)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.