Airbus A380 kan snart bli fraktflygplan

Lufthansa Technik har fått i uppdrag att ta fram en konvertering till fraktflygplan för Airbus A380 när behovet av fraktflygningar nu är stort och på sikt vill man erbjuda det som en permanent lösning vilket kan väcka liv i A380 igen.

När Airbus utvecklade A380-programmet tog man även fram en fraktversion av superjumbon. A380F blev dock ingen succé då Airbus aldrig har levererat någon fraktversion av Airbus A380. Nu är läget däremot annorlunda. Flera flygbolag väljer att fasa ut A380 i passagerarversionen och samtidigt som behovet av fraktflygningar är stort på grund av coronakrisen arbetar nu Lufthansa Technik med att ta fram en konvertering av A380 till ett fraktflygplan.

Den konvertering som Lufthansa Technik nu arbetar med kommer att bli en temporär konvertering från passagerarflygplan till frakt, men framöver kan man komma att erbjuda permanenta konverteringar av Airbus A380 till fraktflygplan enligt FlightGlobal. Lufthansa Technik har i nuläget åtmistonde en kund som vill göra några av sina A380 till tillfälliga fraktflygplan, men vem som är kunden är inte känt.

Även Airbus själva har börjat erbjuda sina kunder stöd och support kring konvertering av passagerarflygplan till fraktflygplan på grund av coronakrisen. Bland annat för typerna A350 och A330, men Airbus förbereder sig även på att ta emot förfrågningar kring en tillfällig fraktversion av A380.

(Foto: Rulexip)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.