Ryanair vidtar rättsliga åtgärder i EU mot svenskt flygstöd

Det flygstöd på totalt fem miljarder kronor som Sverige erbjuder till flygbolag med svensk kommersiell licens strider mot EU-lagar om statsstöd. Det menar Ryanair som nu vidtar rättsliga åtgärder mot det svenska stödet som godkänts av EU-kommissionen.

Den 1 maj lämnade Ryanair in en förfrågan till EUs domare om att stoppa godkännandet av stödet på fem miljarder kronor i lånegarantier som den svenska staten erbjuder flygbolag med en svensk kommersiell licens. Ryanair menar att stödet strider mot lagarna kring statligt stöd som finns inom EU då Sverige enbart erbjuder ekonomiskt stöd till flygbolag som har en svensk licens och inte till samtliga EU-flygbolag som trafikerar landet.

Enligt Simple Flying kommer EU-kommissionen att försvara sitt beslut om att godkänna det svenska stödet och samtidigt har Ryanair tidigare sagt att man planerar att anmäla både Danmark och Frankrikes statliga stöd till flygbolag till EU-domstolen på liknande grunder som det svenska. Med Ryanairs anmälan mot det svenska stödet finns det en risk att framtida statsstöd till flygbolag kan komma att försenas om EU först ska behandla Ryanairs anmälan mot EU-kommissionens beslut.

Ryanairs VD Michael O´Leary har tidigare sagt att han vill se att EU-länder mer försiktigt tilldelar statligt stöd till flygbolag. O´Leary ser hellre att flygbolagen ska få statligt stöd under coronakrisen i förhållande till hur mycket trafik de har till och från länder. Det ekonomiska stödet ska alltså inte bero på i vilket land flygbolaget är registrerat menar Ryanair som har sin bas i Irland men en majoritet av sin verksamhet utanför Irland i Europa. Detta riskerar att Ryanair hamnar i kläm i de statliga stöden under coronakrisen när många länder enbart erbjuder ekonomiskt stöd till flygbolag som är registrerade i sina respektive länder.

Så sent som igår, den 5 maj, presenterade SAS att man gjort klart med banker och myndigheter kring den delen av det svenska och danska stödet som man har fått rätt till. Hur det kommer att gå för Ryanair hos EUs domare och hur det kommer att påverka det svenska stödet återstår att se. Historiskt sett har Ryanair inte haft någon vidare lycka hos EU. I augusti 2019 beslutade EU att Ryanair skulle betala tillbaka 8,5 miljoner euro till Montpelliers flygplats på grund av ett marknadsavtal som dömdes vara olagligt. År 2007 stoppade EU-kommissionen Ryanairs försök att ta över den irländska konkurrenten Aer Lingus och då sade Michael O´Leary att EUs tillsynsorgan varit partiska till Ryanairs nackdel.

(Foto: Jens Christian Bladh)

2 kommentarer

  1. Läser i artikeln: ”Det ekonomiska stödet ska alltså inte bero på i vilket land flygbolaget är registrerat menar Ryanair som har sin bas i Irland men en majoritet av sin verksamhet utanför Europa.”

    Då jag hitintills levt i tron att Ryanair i första hand opererar Europa undrar jag vilken världsdel det är Ryanair har en majoritet av sin verksamhet i?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.