COVID-19-uppdatering 6 maj

Air France-KLM inför krav på att bära ansiktsmask ombord på sina flygningar, affärsflygbolaget NetJets minskar kraftigt på personalen och den isländska staten kan bli delägare i Icelandair.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 6 maj.

  • Air France-KLM inför från den 11 maj krav på att alla passagerare som reser med flygbolaget ska ha ansiktsmasker på sig ombord på flygplanen enligt pressmeddelanden. Alla resenärer måste själva ordna en ansiktsmask eller munskydd inför flygningen med något av de båda bolagen. Samtidigt som Air France-KLM inför krav på ansiktsmask ombord så har KLM valt att öppna trafik till ytterligare sju destinationer i Europa från Amsterdam den 4 maj. Det är Barcelona, Madrid, Rom, Milano, Budapest, Prag, Warszawa och Helsingfors som nu fått varsin daglig avgång med Embraer 175/190-flygplan från KLM Cityhopper.
  • För att stötta Icelandair överväger nu den isländska staten att ta över en del av ägandeskapet av flygbolaget enligt vad Islands premiärminister Katrin Jakobsdottir har sagt i en intervju med lokalradio som Bloomberg citerat. Island och Icelandair har tidigare fört diskussioner kring lån eller lånegarantier för flygbolaget. Årets första kvartal visade en förlust på 2,4 miljarder svenska kronor för Icelandair där engångskostnader relaterade till coronaviruset påverkade resultatet negativt med 1,8 miljarder kronor.
  • Affärsflygbolaget NetJets skär ner på leveranser av nya flygplan och har minskat på antalet anställda både i det europeiska NetJets och det amerikanska dotterbolaget Executive Jet Management med en fjärdedel enligt FlightGlobal. I ett brev till NetJets anställda skriver bolagets försäljning-, service- och marknadsföringschef Patrick Gallagher att ”COVID-19-pandemin har påverkat vår verksamhet mer än någon annan händelse sedan vi grundades i maj 1964”. NetJets, som grundar sin verksamhet på delägande i flygplan med sina kunder, är världens största operatör av affärsflygplan och har en flygplansflotta som består av fler än 750 flygplan. Coronakrisen innebär att man skruvar ner antalet nya flygplan till enbart 25 under 2020 vilket är 35 flygplan färre än vad som tidigare var tänkt för 2020.
  • I Air Canadas kvartalsrapport för årets första kvartal berättar flygbolaget att man kommer att förtidspensionerna 79 flygplan på grund av coronakrisen. Det är Embraer 190, Airbus A319 och Boeing 767-flygplan som ska fasas ut tidigare än tänkt och det är främst flygplan tillhörande Air Canada Rouge som försvinner. Innan coronakrisen hade Air Canada 258 flygplan i sin flotta och med utfasningen av 79 flygplan har man kvar cirka 70 procent av sin flygplansflotta.
  • Den amerikanska motortillverkaren GE Aviation, som bland annat tillverkar motorer till Boeings 777X och Boeing 737 MAX genom dotterbolaget CFM, ska skära ner kraftigt på antalet anställda. Just nu har man 52 000 anställda men detta ska minskas med 25 procent på grund av coronakrisen. GE Aviation påverkas även att Airbus drar ner på sin produktionstakt från 60 till 40 A320neo-flygplan i månaden samt en justering av produktion av A330neo samt A350 om GE också tillverkar motorer till.
  • Berkshire Hathaway har sålt alla sina innehav i USAs fyra största flygbolag. Berkshire som kontrolleras av Warren Buffett, hade tidigare elva procent av aktierna i Delta Airlines, tio procent av American Airlines och Southwest Airlines samt nio procent av United Airlines enligt ch-aviation. Orsaken till försäljningarna är att Warren Buffett inte ser någon mening med att investera i bolag som man tror kommer att äta upp pengar i framtiden.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.