Lån till SAS klart

SAS har nu tecknat en kreditfacilitet på 3,3 miljarder kronor som ska hjälpa bolaget igenom coronakrisen, men mer ekonomiskt stöd lär behövas.

Sedan de skandinaviska regeringarna meddelade om kreditgarantier till flygföretag har SAS arbetat med fyra nordiska banker samt myndigheter i respektive land för att förtydliga kriterierna och villkoren för garantierna. Det garanterade lånepaketet, som har godkänts av Europeiska kommissionen och beslutades i samband med COVID-19-krisen, är avsett att stödja flygbolags likviditet under perioden fram till dess att verksamhet kan återupptas. SAS kommer nu att kunna låna 3,3 miljarder kronor med en löptid på tre år där den svenska och danska staten står för 90 procent av säkerheten.

”Vi är glada över att vi har kunnat ingå ett avtal om kreditfacilitet med stöd av den danska och svenska regeringen. Avtalet ökar vår finansiella flexibilitet, vilket är avgörande i en tid då merparten av vår flygplansflotta står på marken. Med denna facilitet på plats fortsätter vi vårt fokuserade arbete med att minska våra kostnader”, säger SAS ekonomichef Torbjörn Wist.

Mer lär dock behövas för att SAS ska ta sig igenom coronakrisen. Torbjørn Wist, som senare i år lämnar SAS, säger i ett pressmeddelande att man fortsätter att ha diskussioner med den norska regeringen om att få ta del av lån på 1,7 miljarder norska kronor som finansieras av den norska staten.

I Europa har många andra flygbolag fått ta del av statliga stöd i form av direkt stöd och lån. Air France har exempelvis gjort klart med ett stöd på 75 miljarder kronor och spanska Iberia samt Vueling får tillsammans närmare elva miljarder kronor för att ta sig igenom coronakrisen.

(Foto: SAS)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.