COVID-19-uppdatering 5 maj

Flera norska flygplatser finns med på listan över de 40 största flygplatserna i Europa i april, Orly-flygplatsen i Paris ska ha stängt till september och kapaciteten världen över fortsätter att minska.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 5 maj.

  • Kapaciteten hos flygbolagen i världen fortsätter att minska. För den nuvarande veckan har antalet tillgängliga stolar för resenärer minskat till 26,6 miljoner jämfört med 109 miljoner under samma vecka 2019 enligt OAG. Jämfört med föregående vecka ökade kapaciteten däremot i vad OAG benämner som västra Europa med 3,8 procent medan kapaciteten i centrala och östra Europa minskar med 13,9 procent jämfört med förra veckan. Nordöstra Asien fortsätter allt jämt att återhämta sig och ligger nu 46 procent under 2019 års nivåer vilket är överlägset bäst jämfört med andra delar av världen. Totalt sett minskade antalet tillgängliga stolar globalt med 9,8 procent jämfört med förra veckan.
  • Antalet flygningar i Europa minskade med 88 procent i april, jämfört med samma månad 2019, till ett medeltal på 3 582 flygningar per dag enligt Eurocontrol. De tre största flygplatserna i april, sett till antal flygningar, var Frankfurt (-85,0%), London Heathrow (-86,9%) och Amsterdam Schiphol (-89,4%). Den fjärde största flygplatsen är Leipzig Halle som endast förlorat 27,5 procent av sina flygningar då man har en stor andel fraktflygningar. För Nordens del återfinns förutom Oslo (-77,9%) även de norska flygplatserna Bergen (-48,2%), Trondheim (-65,4%) och Stavanger (-55,9%) på listan över Europas största flygplatser i april. Dessutom finns Stockholm Arlanda med på listan över de 40 största flygplatserna i april och på Arlanda minskade antalet flygningar med 89 procent i april, på Kastrup noterade man 93,2 procent färre flygningar och på Vanda-flygplatsen utanför Helsingfors hanterade man 89,3 procent färre flygningar.
  • Paris Orly-flygplatsen som stängde för all trafik den 1 april på grund av coronakrisen kommer att ha stängt över sommaren och fram till september enligt Travel Weekly. All passagerartrafik till och från Paris har koncentrerats till Charles de Gaulle-flygplatsen som endast har öppet delar av Terminal 2 för den mycket sparsamma trafik som trafikerar flygplatsen. Under 2019 hanterade Orly-flygplatsen 31,9 miljoner passagerare.
  • Virgin Atlantic ska genomföra mer än 90 fraktflygningar i maj. Det brittiska flygbolaget har 14 flygplan tillgängliga för rena fraktflygningar, inkluderat Airbus A350 och Boeing 787, som även finns till förfogande för frakt-charterflygningar världen över. I maj kommer Virgin Atlantic att flyga flera gånger i veckan till bland annat New York, Los Angeles, Johannesburg, Mumbai, Shanghai, Dublin och London. Virgin Atlantic kommer dessutom att flyga två gånger i veckan mellan Dublin och London.
  • Tre flygplatser i Storbritannien, Manchester, East Midlands och London Stansted, inför regler som kräver att resenärerna ska ha handskar och ansiktsmask på sig på flygplatsen. Det förväntas att passagerarna ska ha med sig detta själv men enligt The Telegraph kommer det finnas en del skyddsmaterial på flygplatserna för de som inte har handskar eller ansiktsmask med sig. De tre flygplatserna funderar även på införa temperaturkontroller av passagerare och att införa krav på att passagerare som använder flygplatserna ska göra en hälsodeklaration.
  • I Argentina kommer man inte att kunna flyga förrän den 1 september. Detta efter ett beslut från den civila luftfartsmyndigheten i landet som reserverar sig för att datumet kan flyttas fram ytterligare beroende på statusen på coronapandemin. IATA och ALTA, Latinamerika och Karibiens transportassociation, varnar för Argentinas beslut som man menar kan göra mer skada än nytta. ALTAs VD Luis Felipe de Oliveria säger till Simple Flying att han undrar över beslutet då Argentina som land befinner sig i ett nedstängt läge till den 10 maj och menar att beslutet att stoppa flygtrafiken till den 1 september inte hänger ihop. Totalt riskerar ytterligare en miljard dollar i intäkter att försvinna om Argentina beslut ligger fast varnar IATA.

(Foto: Angelo DeSantis)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.