TS: 61 procent färre passagerare i Sverige 2020

Transportstyrelsens senaste trafikprognos för den svenska flygtrafiken som sträcker sig fram till nästa år visar en passagerarminskning på nästan 61 procent under 2020 jämfört med 2019. Under nästa år ska antalet passagerare däremot återhämta sig något med en ökning på 38 procent, men det är då långt kvar till 2019 års nivåer.

Coronavirusets påverkan på flygtrafiken är enorm och Transportstyrelsen har nu gjort en första prognos på hur den svenska flygtrafiken kommer att utveckla sig under resten av 2020 samt nästa år. Det är en dyster läsning som visar på en passagerarminskning med 60,9 procent under 2020 vilket motsvarar 13,7 miljoner färre avresande passagerare jämfört med 2019. IATA har tidigare räknat med ett minskat passagerarantal på 62 procent i Sverige under 2020.

Den stora minskningen under 2020 innebär 8,8 miljoner avresande passagerare för året och den största minskningen av passagerare kommer att ske fram till juni med en minskning på 95 procent under maj samt juni, för att därefter successivt avta. I december spår Transportstyrelsen att passagerarminskningen på landets 38 flygplatser med passagerartrafik blir 30 procent jämfört med december 2019.

Under 2021 förväntar sig Transportstyrelsen en återhämtning för flygtrafiken jämfört med 2020 och antalet avresande passagerare förväntas bli 12,1 miljoner, en ökning med 38 procent jämfört med 2020. Det är däremot fortsatt en kraftig minskning jämfört med 2019 på 46 procent. Flera flygbolagsdirektörer räknar med en full återhämtning för flygtrafiken under 2023, men Transportstyrelsen har valt att enbart göra en prognos för resterande del av 2020 samt 2021 på grund av coronakrisen som gör läget osäkert. Andra osäkra faktorer för den svenska flygtrafiken är bland annat BRAs rekonstruktion, Norwegians kraftiga ekonomiska problem och förändringar i resmönster hos företag och privatpersoner.

Med hänsyn till tidigare krishändelser som påverkat flygbranschen kraftigt, exempelvis 11 september 2001 och finans- samt fastighetskrisen 1990-1994, kommer antalet utrikespassagerare att både minska mest och sedan återhämta sig kraftigast enligt Transportstyrelsen. Detta medan inrikestrafiken väntas minska med 57,4 procent 2020 vilket är något mindre jämfört med utrikestrafiken, 62,5 procent. Under nästa år väntas sedan inrikestrafiken öka med 20,1 procent medan utrikestrafiken förväntas öka med 47,2 procent.

(Foto: Kalle Sanner)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.