Lufthansa Group – vi stannar på marken i sommar

En sommar med mycket liten verksamhet och början på en långsam uppstart till hösten. Det är Lufthansa Groups framtidsprognos för år 2020 som ska presenteras på koncernens årsstämma den 5 maj.

Lufthansa Group har släppt bolagets VD, Carstens Spohrs tal till flygbolagskoncernens årsstämma den 5 maj och det avslöjar att bolaget räknar med en mycket lugn sommar med nästan samtliga flygplan kvar på marken. Det är först till hösten som Lufthansa Group räknar med att dra igång sina kommersiella flygningar igen men då i en långsam takt för att vara i full gång år 2023.

Lufthansa Group som i dagsläget har drygt 760 flygplan ska minska sin gemensamma flygplansflotta med 100 flygplan vilket i sin tur innebär att man har 10 000 för många anställda som kommer att sägas upp. Som en del av detta kommer som tidigare rapporterat, produktionsbolaget Germanwings att läggas ner. De flygplan som ska fasas ur flygplansflottorna hos Lufthansa-bolagen, Lufthansa, Swiss, Austrian, Brussels Airlines, Edelweiss, Air Dolomiti och Eurowings är äldre mindre effektiva flygplan inkluderat samtliga Airbus A340-600 som tillfälligt kommer att tas ur trafik enligt Carsten Spohr.

Lufthansa Group befinner sig även i diskussioner med flygplanstillverkare om att skjuta fram flygplansleveranser då man inte kommer att kunna återgå till en lika stora flygplansflotta som före coronakrisen. I sitt tal noterar Carsten Spohr också vikten av att vara en stor flygbolagskoncern över hela Europa för att kunna konkurrera mot de större flygbolagen i USA, Kina och Mellanöstern.

Hur väl rustade Lufthansa Group kommer att stå efter coronakrisen återstår att se. Just nu förlorar koncernen en miljon euro, motsvarande 10,9 miljoner kronor, varje timme då man i princip inte har några intäkter och enbart kostnader. Dock har man säkrat lån för Swiss och Edelweiss Air i Schweiz och fler andra ekonomiska stödavtal med Tyskland, Österrike och Belgien är på väg att slutas för att ta Lufthansa Group genom coronakrisen.

(Foto: Lufthansa)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.