COVID-19-uppdatering 4 maj

Berlin Tegel stänger och öppnar kanske aldrig igen, Ryanair ska minska personalen med 15 procent och Air France får inte konkurrera med tåg på korta inrikessträckor för att få sitt ekonomiska stöd från den franska staten.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 4 maj.

  • Enligt Berliner Morgenpost kommer flygplatsmyndigheten i Berlin att tillfälligt stänga Tegel-flygplatsen från den 1 juni och koncentrera all trafik till Schönefeld söder om Berlin på grund av coronakrisen. Just nu har Tegels flygplats enbart 1 procent resenärer jämfört med en normal situation. Den temporära stängningen av Berlin Tegel kan dock komma att bli permanent då det ser ut som att Brandenburg-flygplatsen, som ligger på samma område som Schönefeld, ska öppna för trafik mellan slutet av oktober och början av november. Enligt tidigare planering ska Tegel-flygplatsen stänga när Brandenburg öppnar för trafik.
  • Ryanair ska göra sig av med 15 procent av sina anställda vilket innebär att 3 000 piloter och kabinpersonal kommer att förlora sina jobb. Det irländska lågprisflygbolaget tror att återhämtningen av flygtrafiken till 2019 års nivåer kommer att ske år 2022 och hittar man inget vaccin mot coronaviruset lär det bli fler uppsägningar i framtiden varnar VD Michael O´Leary. Även nedstängningar av baser är att räkna med. Dessutom förhandlar Ryanair med Boeing om att sänka leveranstakten av flygplan de kommande två åren.
  • För att Air France ska få sju miljarder euro i stöd från den franska staten så ställs det krav. Bland annat ska Air France minska sina koldioxidutsläpp på flera olika sätt, däribland en halvering av utsläppen på inrikestrafiken år 2024. Dessutom kommer bolaget att förbjudas konkurrera med tåget inom Frankrike på sträckor där tågresan går på under två timmar och 30 minuter.
  • IAG-bolagen Iberia och Vueling har fått ett lån på drygt en miljard euro som finansierats av den spanska staten för att ta sig igenom den värsta delen av coronakrisen enligt ett pressmeddelande. Iberia kommer att få 750 miljoner euro medan Vueling får 260 miljoner euro i lån som tecknats på fem år. Samtidigt har IAGs VD Willie Walsh sagt att de spanska bolagens systerbolag British Airways inte är i behov av statligt stöd för att ta sig igenom coronakrisen.
  • Fler flygbolag flyttar nu över till den nya Daxing-flygplatsen i Beijing från Capital-flygplatsen. Den senaste flytten benämns som den tredje vågen av flygbolag som flyttar och inkluderar China Eastern Airlines och Xiamen Airlines. De båda Skyteam-boalgen kommer under sommaren att erbjuda ungefär 300 avgångar från den nya flygplatsen utanför den kinesiska huvudstaden. Innan coronakrisen hade även flera internationella flygbolag som Finnair, LOT och Swiss flyttat från Capital-flygplatsen till Daxing som har världens största terminalbyggnad.
  • Irländska Aer Lingus ser ut att säga upp 20 procent av sin personalstyrka motsvarande 900 medarbetare. Enligt RTE ska Aer Lingus inleda förhandlingar med fackförbund om uppsägningarna. Sedan tidigare har arbetstiden för flygbolagets anställda halverats och lönerna har också reducerats på grund av coronakrisen rapporterar Simple Flying.

(Foto: Hans Knips)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.