Det nya inrikesflyget börjar ta form

Mitt under den rådande coronakrisen formas ett nytt svenskt inrikesflyg fram när Air Leap, som just nu är en av de starkare spelarna i Sverige, flyttar fram sina positioner. Samtidigt finns det fler initiativ på gång och hur det kommer att påverka BRAs eventuella återkomst och SAS linjenät återstår att se.

I ett pressmeddelande har Air Leap tillkännagivit att man från den 25 maj börjar flyga från Visby till både Stockholm Arlanda och Bromma mitt under coronakrisen. Enligt pressmeddelandet tror bolaget på framtiden för flyget från Gotland, högst rimligt, vilket indikerar att Air Leap har kommit till Gotland för att stanna även efter coronakrisen. Bakgrunden till Air Leaps start av trafik till både Arlanda och Bromma grundar sig att det behövs fler flygförbindelser till och från Gotland än den linje som Amapola flyger till Arlanda med sex avgångar i veckan som Trafikverket upphandlat. Air Leaps beslut att börja flyga på kommersiella grunder från Visby flygplats innebär samtidigt att Amapola lämnar den upphandlade trafiken på Visby-Arlanda den 24 maj.

Air Leap är troligen det flygbolag på den svenska inrikesmarknaden som har störst potential att växa efter, och under coronakrisen vilket det nu kommer ett kvitto på. Bolagets stabila ägare i form av en norsk fiskekoncern utgör en trygg grund för verksamheten och framtiden. Flygplansflottan med Saab 340 och ATR 72 känns som en väl avvägd och anpassad flotta för många inrikeslinjer i landet och några av dessa är Visby-Arlanda samt Visby-Bromma. 

Som tidigare spekulerat ger Air Leap sig nu in på att även börja flyga till Bromma flygplats för sin Stockholmstrafik där det finns ett stort tomrum efter BRA. Om tomrummet efter BRA blir tillfälligt eller permanent återstår att se på grund av bolagets rekonstruktion. Om Air Leap fortsatt väljer att trafikera Bromma och då delar upp sin Stockholmstrafik på cityflygplatsen och Arlanda är nog beroende av BRA. Skulle BRA inte ta sig igenom sin rekonstruktion kan Bromma bli Air Leaps framtida nav och man kan på allvar ta upp konkurrensen på inrikesmarknaden med SAS som lär bli den starkaste spelaren efter coronakrisen. Med trafik både på de linjer som BRA varit själva på och konkurrens med SAS på större linjer som Malmö, Ängelholm, Visby och Umeå har Air Leap alla möjligheter att bli en ny stark utmanare till SAS. Frågan är dock om man är beredd att sprida ut sin trafik i Stockholm på två flygplatser? Än så länge verkar svaret på frågan vara att man är beredd att göra det. Kommer BRA däremot tillbaka efter sin rekonstruktion kan svaret bli att Air Leap koncentrerar sin verksamhet till Arlanda. Eller kan det vara så att man beredd att ta upp konkurrensen på Bromma-flygningar med BRA på en minskad inrikesmarknad? 

Genom att flytta fram sina positioner när andra flygbolag har det tufft och står stilla håller Air Leap och coronakrisen på att rita om den svenska inrikesmarknaden. Air Leap ser ut att stå väl rustade för den fortsatta coronakrisen och tiden efter med en stabil ägare, en väl anpassad flygplansflotta och ett tagande av marknadsandelar när andra bolag stoppat sin trafik. Genom att visa att man bryr sig om Gotland under coronakrisen och starta trafik till och från ön kan Air Leap vinna det lokala näringslivets lojalitet som kan vara viktig om konkurrens på flygningarna uppstår. En som däremot redan lär ha Gotlands lojalitet är entreprenören Pigge Werkelin som år 2001 startade Gotlandsflyg. Nu vill han starta ett nytt bolag med trafik på Visby-Bromma med två dagliga avgångar senast i juni. Dessa planer lär nog fortgå trots Air Leaps beslut om att trafikera samma sträcka och kanske kan lojaliteten från den lokala marknaden knäcka Air Leaps Bromma-linje? Om så är fallet kanske en eventuell satsning med nav på Bromma uteblir, om det överhuvudtaget finns några sådana planer för Air Leap. 

Det svenska inrikesflyget börjar ta ny form under coronakrisen med Gotland som första exempel på hur det kan komma att se ut på flera linjer framöver. Det lokala näringslivet startar egna initiativ – det som en gång lade grunden till dagens BRA, etablerade flygbolag söker nya möjligheter på nya flyglinjer medan SAS lär hålla sig kvar på sina inrikeslinjer även efter coronakrisen. Med möjlighet till tre aktörer på inrikessträckor efter coronakrisen kan konkurrensen om de färre resenärerna bli hård och troligen inte särskilt långvarig. De stora frågorna för det svenska inrikesflyget är just nu om BRA återkommer, tar Air Leap chansen och etablerar ett nav på Bromma om BRA inte startar upp igen, och intar fler befintliga eller helt nya aktörer det svenska inrikesflyget efter coronakrisen? Det ser ut som att Air Leap befinner sig i förarsätet tillsammans med SAS när en ny inrikesmarknad så sakta börjar ta form åtminstone till en början utan både, tidigare väletablerade, BRA och Norwegian.

Simon Ericson

flyg24nyheter

(Foto: Air Leap)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.