Swedavia pausar utbyggnad av pir på Arlanda

I Swedavias rapport för årets första kvartal framgår det att det statliga flygplatsbolaget gjorde en vinst på 275 miljoner kronor, men coronakrisen innebär att man pausar utbyggnaden med en ny pir på Arlanda.

De drygt 6,6 miljoner resenärerna som använde Swedavias tio flygpalts under januari till mars innebär en minskning med 25 procent jämfört med samma period 2019. Den COVID-19-relaterade minskningen av resenärsvolymerna började märkas av mot slutet av februari, men slog till med full kraft först under andra halvan av mars då mer än 90 procent av flygtrafiken avvecklades enligt ett pressmeddelande från Swedavia.

”För Swedavia och våra flygbolagskunder, hyresgäster och en mängd andra aktörer på och omkring våra flygplatser har stora delar av marknaden och intäkterna hastigt och drastiskt försvunnit. Vi har därför genomfört en mängd åtgärder för att anpassa Swedavias verksamhet till ett minimum, samtidigt som vi säkerställer att vi står redo att hjälpa till att få igång svensk ekonomi och säkra framtida konkurrenskraft igen när det väl vänder.”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

Swedavia har korttidspermitterat runt 2 100 medarbetare och infört stopp för nya investeringsbeslut, rekryteringar och konsultlösningar. Swedavia har även lagt ett varsel på 800 medarbetare för att ha handlingsutrymme inför en fortsatt osäker marknadsutveckling. Samtidigt genomförs en total översyn av den befintliga investeringsportföljen. Den 29 april fattades beslut om att inom ramarna för Utvecklingsprogram Arlanda pausa projekten för uppförande av pir G i anslutning till Terminal 5 och för ett nytt bagagesystem i Terminal 5.

Swedavia redovisade ett positivt ekonomiskt resultat på 275 miljoner kronor för årets första kvartal vilket är 205 miljoner kronor mer än det första kvartalet år 2019. Detta beror främst på en realisationsvinst om 422 miljoner kronor från avyttringen av Airport Hotel 2 AB som äger hotellfastigheten med det nyöppnade Comfort Hotel på Stockholm Arlanda Airport.

(Foto: Brorsson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.