Klimat: Corona stoppar hybridprojekt

På grund av coronakrisen stoppar nu Airbus och Rolls-Royce sitt project E-Fan X som består av utveckling av en hybridmotor. Projektet skulle kommit upp i luften för första gången under nästa år.

På kort sikt innebär coronakrisen att utsläppen och klimatpåverkan från flyget världen över minskar kraftigt. De ekonomiska följderna av coronakrisen kan dock innebära att flygbranschens klimatarbete blir lidande och nu kommer det första beskedet på detta. Airbus och Rolls-Royce har nämligen beslutat sig för att stoppa projektet E-Fan X som skulle kommit i luften år 2021.

Airbus teknologichef Grazia Cittadini säger att flygplanstillverkaren nu måste navigera sig fram i en värld där verkligheten är kraftigt påverkad av coronakrisen som en kommentar till att demonstrationsprojektet nu stoppas.

E-Fan X var en del i Airbus utveckling mot ett hybridflygplan och innebar att en Avro RJ100 skulle flugit med en hybridmotor tillverkad av Rolls-Royce monterad under nästa år.

Grazia Cittadini på Airbus understryker att trots att flygplanet med hybridmotorn inte kommer att flyga så är arbetet som skett inte förgäves. E-Fan X kommer alltså trots att det nu läggs ner fortsätta att bidra till Airbus och Rolls-Royce arbete med att minska utsläppen från flyget.

(Foto: Airbus)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.