COVID-19-uppdatering 30 april

Finnair ska öka sitt kapital med 5,4 miljarder kronor, amerikanska flygbolag delar ut gratis ansiktsmasker och totalt 14 000 jobb ser ut att försvinna hos British Airways och Icelandair.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 30 april.

  • Finnair har presenterat en förlust på 91,1 miljoner euro under årets första kvartal och nu planerar flygbolaget för att få in 500 miljoner euro, 5,4 miljarder svenska kronor, genom en aktieemission på grund av coronaviruset. Den finska staten äger idag 55,8 procent av aktierna i Finnair och har ställt sig positiv till Finnairs beslut enligt ett pressmeddelande.

”Coronaviruset har haft en oförutsedd påverkan särskilt på den globala flygindustrin och på Finnair. Vi vill med den här aktieemissionen försäkra oss om att Finnair är ett konkurrenskraftigt flygbolag även i framtiden genom att märkbart öka det egna kapitalet”, säger Finnairs VD Topi Manner.

  • I International Airlines Group, IAG, som bland annat äger British Airways, rapport för det första kvartalet redovisar flygbolagskoncernen en förlust på 535 miljoner euro jämfört med en vinst på 135 miljoner euro under det första kvartalet 2019. Dessutom varnar IAG för att 12 000 jobb hos British Airways troligen försvinner och flygbolaget kommer bli det som drabbas hårdast inom IAG-gruppen. British Airways har ungefär 45 000 anställda.
  • United och American Airlines kommer från och med maj att erbjuda alla sina resenärer gratis ansiktsmasker när man flyger. Dessutom kommer det vara obligatoriskt för all kabinpersonal hos United Airlines att bära ansiktsmaskerna ombord. Simple Flying skriver att initiativen med ansiktsmasker är ett sätt för flygbolagen att försäkra sig om att flygningarna som genomförs nu coronakrisen är så säkra som möjligt.
  • Icelandair kommer att säga upp 2 000 anställda enligt ett pressmeddelande. Det är främst tjänster kopplade till den dagliga driften som besättningar, marktjänstpersonal och underhållspersonal som berörs av uppsägningar som kommer som följd av de osäkra framtidsutsikterna på grund av coronakrisen. De anställda som behåller sina anställningar arbetar deltid och de som fortsatt arbetar heltid har en reducerad lön.
  • Brussels Airlines förlänger sitt flygstopp med två veckor fram till den 31 maj. Om flygningarna kommer igång den 1 juni som man nu planerar så blir det med reducerat men stabilt trafikprogram som gradvis ökar i takt med en ökad efterfrågan enligt ett pressmeddelande. Permitteringar för samtliga 4 200 anställda hos Brussels Airlines förlängs också i samma utsträckning som flygprogrammet nu flyttas fram.
  • IATAs Alexandre de Juniac varnar för att det kan bli brist på fraktkapacitet världen över då kapaciteten har minskat med 25 procent medan efterfrågan endast minskat med 15 procent. En lösning på problemet är dock att flygbolagen konfigurerar om passagerarflygplan till rena fraktflygplan vilket pågår just nu.

(Foto: Alf van Beem)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.