Lufthansa Group – ekonomiskt stöd eller konkurs?

Lufthansa Group befinner sig i diskussioner med Tyskland kring ett räddningspaket för flygbolagskoncernen. Det är dock inte det enda alternativet som finns för Lufthansa Group som även undersöker konkurs som en väg genom coronakrisen.

Lufthansa Groups VD Carsten Spohr befinner sig i förhandlingar med Tysklands förbundskansler Angela Merkel om ett ekonomiskt stöd till flygbolagskoncernen från den tyska staten. Stödet från Tyskland rör sig om nio miljarder euro, motsvarande 96,6 miljarder svenska kronor, men Lufthansa Group undersöker även konkurs som en väg fram för flygbolaget genom coronakrisen enligt Simple Flying.

Att Lufthansa Group skulle kunna använda sig av en konkurs för att ta sig igenom coronakrisen stärks av att koncernens VD Carsten Spohr internt ska ha sagt att han hellre sätter Lufthansa i konkurs själv än att politiker ska berätta för honom om han ska göra det. Detta kommer med bakgrund av att Tyskland rapporteras ställa flera krav om man ska hjälpa Lufthansa Group med ekonomiskt stöd, däribland att ha en represent från tyska staten i flygbolagskoncernens styrelse.

Till tyska Die Zeit har Carsten Spohr varnat för att Lufthansa Groups konkurrenskraft kan ta skada om den tyska staten får ett för stort inflytande över koncernen. Enligt Reuters har Carsten Spohr också sagt att han är orolig över att Berlin börjar att få ett för stort inflytande över Lufthansa Group och att de övriga länderna där koncernen har flygbolag i nu vill följa efter.

Det troliga scenariot för Lufthansa Groups framtid bör ändå vara att man tar emot ekonomiskt stöd från Tyskland för att hålla flygbolagskoncernen vid liv då man precis som många andra flygbolag världen runt just nu i princip inte har några intäkter alls.

(Foto: Lufthansa)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.