COVID-19-uppdatering 29 april

Konflikten på easyJet om Airbus-flygplan kommer till ett slut i maj, Estland skjuter till 30 miljoner euro till Nordica men ställer krav och Wizz Air börjar flyga från Österrike och Rumänien igen från den 1 maj.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 29 april.

  • Den estniska staten skjuter nu till 30 miljoner euro till landets flygkoncern Nordica som man äger tillsammans med LOT Polish Airlines. Estland ställer dock krav på att produktionsbolaget Regional Jet och leasingbolaget Transpordi Varahaldus ska gå samman till ett bolag. Moderbolaget till dessa är idag Nordica, Nordic Aviation Group. Dessutom har Estlands finansminister sagt att man har höga förväntningar på Nordica, dels genom en ny affärsmodell och att man ska erbjuda så många direktlinjer som möjligt till viktiga destinationer i Europa. Idag flyger Nordica genom LOT till Stockholm, Bryssel och Warszawa från Tallinn.
  • Wizz Air återupptar flygningar till 20 destinationer från Wien med start den 1 maj enligt österrikiska APA rapporterar Reuters. Det är destinationer som Milano, Valencia och Tel Aviv som är aktuella enligt Reuters. Det ungerska lågprisflygbolaget kommer även att öppna upp sin bas i rumänska Timisoara från den 1 maj med flygningar till sju destinationer, däribland London Luton, Barcelona och Bryssel.
  • Konflikten mellan easyJets ledning och bolagets grundare samt största ägare Stelios Haji-Ioannou ser ut att kunna avslutas i maj. Detta då easyJets aktieägare ska rösta om roten till konflikten den 22 maj. Konflikten handlar om en stororder hos Airbus ska fortgå eller avbeställas. Haji-Ioannou menar att om easyJet behåller ordern på över 100 Airbus A320neo så kommer det brittiska flygbolaget att få slut på pengar. easyJets ledning, däribland svenske VD Johan Lundgren, menar istället att om man avbeställer flygplanen kommer bolagets möjlighet att vara ett lågprisbolag att påverkas kraftigt.
  • Lufthansa-bolaget Swiss ska konfigurera om tre Boeing 777 i bolagets flotta till fraktflygplan då man ska genomföra över 100 fraktflygningar till Asien och Nordamerika från slutet av maj. Swiss kommer att flyga till både Chicago och Tokyo två gånger i veckan samt en gång i veckan till Bangkok samt Singapore. Fler destinationer är att vänta i det nya fraktnätet som skaptas uppger Swiss som innan coronakrisen inte flög några rena fraktflygplan.
  • Stobart Group har kommit överens med konkursförvaltaren för Connect Airways att köpa tillbaka det irländska flygbolaget Stobart Air och leasingbolaget Propius. Beslutet syftar till att lösa obligationer som funnits hos Stobart Air i relation till Connect Airways. Konsortiet Connect Airways försattes i konkurs den 18 mars och ägdes av Virgin Atlantic, Stobart Aviation och Cyrus Capital Partners. Connect Airways bildades för att köpa regionalbolaget Flybe, men även detta bolag försattes i konkurs under mars. Stobart Group kommer att betala 106 miljoner kronor för Stobart Air och Propius.

(Foto: Rosedale7175)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.