SAS varslar 5 000 anställda

Det kommer att ta flera år innan flygtrafiken har återhämtat sig efter COVID-19 och därför inleder nu SAS en process för att minska antalet anställda med 5 000 personer vilket motsvarar 45 procent av bolagets medarbetare.

Efterfrågan på flygresor kommer inte att komma tillbaka till 2019-års nivåer på flera år. Med bakgrund av detta har SAS beslutat sig för att nu inleda en process med att minska antalet anställda med 5 000 personer vilket är hela 45 procent av bolagets medarbetare.

”COVID-19 har tvingat SAS att ta ställning till en helt ny verklighet som kommer att ge återverkningar inte bara under de närmaste månaderna, utan de närmaste åren. Vår ambition är att fortsatt vara det ledande flygbolaget i Skandinavien och därmed ha en bärande roll i den Skandinaviska infrastrukturen som garant för nationell och internationell tillgänglighet. För att kunna fortsätta att uppfylla denna viktiga samhällsfunktion måste vi anpassa våra kostnader till de rådande omständigheterna”, säger Rickard Gustafson VD på SAS.

Den förväntade övertaligheten om 5 000 anställda kommer att fördelas på cirka 1 900 heltidsanställda i Sverige, 1 300 i Norge och 1 700 i Danmark. Processerna kommer att genomföras i enlighet med arbetsmarknadslagar och -rutiner i respektive land. Under processen kommer SAS att föra en aktiv dialog med fackföreningarna för att försöka hitta lösningar för att sänka det faktiska antalet uppsägningar i koncernen.

SAS medarbetare har i genomsnitt uppsägningstider på omkring sex månader. Osäkerheten avseende efterfrågan och hur lång tid det tar att anpassa organisationen innebär att SAS måste agera proaktivt. Det ger SAS flexibiliteten att snabbt skala upp verksamheten om efterfrågan återkommer, men också att vidta ytterligare åtgärder om återhämtningen tar längre tid än förväntat skriver SAS i ett pressmeddelande.

”Det är oerhört tråkigt och ledsamt att vi tvingas anpassa vår personalstyrka till en lägre efterfrågan. Inte minst med tanke på företagets framgångsrika resa de senaste åren, som har gjorts möjlig tack vare det fina arbetet som utförts av SAS kompetenta och uppskattade medarbetare. Tillsammans med företrädare från fackföreningarna ska vi nu arbeta intensivt för att hitta lösningar för att så få personer som möjligt ska drabbas. Dessutom är vi redo att snabbt skala upp verksamheten och minska antalet berörda tjänster om efterfrågan återhämtar sig snabbare”, säger Rickard Gustafson, VD för SAS.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.