COVID-19-uppdatering 28 april

Air France-KLM har säkrat ett ekonomiskt stöd på 97 miljarder kronor, i Storbritannien skyndar coronakrisen på tester av att leverera mediciner med drönare och i Europa ökar kapaciteten igen under veckan.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 28 april.

  • Air France-KLM har säkrat minst nio miljarder euro, motsvarande 97 miljarder svenska kronor, i stöd från den franska och nederländska staten. Den fjärde största flygbolagskoncernen i Europa kommer att få tre miljarder euro i lån och ytterligare fyra miljarder euro i statligt stöd från Frankrike till Air France medan Nederländerna kommer att stödja KLM med mellan två till fyra miljarder euro.

”Den här finansieringen kommer ge oss möjlighet att återuppbygga. Inför den omvälvning som världen går igenom måste vi ompröva vår modell omgående,” säger Air France-KLMs VD Ben Smith som även understryker att stödet från Frankrike och Nederländerna inte är enbart pengar in till koncernen utan kommer kräva kostnadsbesparingar framöver.

  • Storbritannien ska i denna veckan börja testa att leverera mediciner med hjälp av drönare som en konsekvens av coronaviruset. Testerna med drönare har beordrats att tidigareläggas av landets transportminister Grant Shapps. De första testerna kommer att genomföras vid ett sjukhus på Isle of Wight i södra England.
  • Under den nuvarande veckan, 27 april-3 maj, ökar flygbolagen sin kapacitet med 42,4 procent i västra Europa och 29,3 procent i centrala samt östra Europa jämfört med föregående vecka enligt data från OAG som nu spekulerar kring om kapacitetsbotten är nådd. Det är främst Wizz Airs beslut att starta trafik från en del baser igen och att Turkish Airlines återupptar inrikestrafik i Turkiet som ligger bakom ökningarna i Europa. Globalt sett ökar kapaciteten med två procent denna veckan jämfört med föregående.
  • Airbus har i ett meddelande till sina medarbetare varnat för att påverkan av coronakrisen kan komma att innebära fler uppsägningar och om inga åtgärder tas nu är framtiden för Airbus osäker. Flygplanstillverkarens VD Guillaume Faury ska i meddelandet till de anställda sagt att Airbus blöder pengar i en fart som saknar motstycke. En del i att försöka dämpa kostnaderna är att Airbus kommer att minska produktionstakten för sina narrow body-flygplan med en tredje del till 40 flygplan i månaden.
  • Det tyska flygbolagets Condor framtid har varit osäker sedan PGL Aviation Group avbrutit sitt köp av flygbolaget på grund av coronakrisen. Framtiden för Condor ser dock bättre ut nu då EU-kommissionen godkänt ett lån på 550 miljoner euro, 5,9 miljarder kronor, från den tyska staten för att flygbolaget ska ta sig igenom coronakrisen. Enligt flygbolagets VD, Ralf Teckentrup är Condor i grunden ett lönsamt flygbolag som hamnat i problem som bolaget inte själva kunnat påverka, dels genom Thomas Cooks konkurs och nu coronakrisen.
  • Croatia Airlines kommer från den 11 maj, då Kroatien häver sina restriktioner om inrikesresor, att återuppta inrikestrafik i landet från Zagreb till Dubrovnik och Split. De båda linjerna kommer att flygas två gånger per dag med Croatia Airlines Bombardier Dash 8 Q400. I slutet av april 2019 hade Zagreb-Split fem dagliga avgångar och Zagreb-Dubrovnik tre dagliga avgångar. Från den 18 respektive 19 maj kommer Croatia Airlines även att börja trafikera de övriga inrikeslinjerna i Kroatien från Zagreb till Pula och Zadar samt sommarlinjen till Brac. Croatia Airlines flyger just nu enbart en dagliga avgång mellan Zagreb och Frankfurt.
  • Inrikestrafiken i Vietnam ser ut att börja återhämta sig efter coronavirusets framfart. Vietnam Airlines har börjat flyga 4-6 dagliga avgångar på nyckelrutten Hanoi-Ho Chi Minh City samtidigt som lågprisrivalen VietJet också flyger sex dagliga avgångar på sträckan nu. Även Vietnam Airlines egna lågprisflygbolag Jetstar Pacific trafikerar Hanoi-Ho Chi Minh City. Det är dock en lång bit kvar från 2019 års nivåer då det fanns 65 dagliga flygningar på den viktiga inrikeslinjen i Vietnam enligt data från Cirium.

(Foto: KLM)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.