Boeing hoppar av från Embraer-affär

Boeing har bestämt sig för att blåsa av det avtal med brasilianska Embraer som skulle inneburit att Boeing fått en ägarandel på 80 procent av Embraers civila produktionsdel.

Som ett svar på Airbus samarbete och övertagande av Bombardier CSeries-program avsåg Boeing att skapa ett samarbete med Embraer för att få kontroll över flygplanstillverkningen i flygplansstorlekarna strax under Boeings egna. Enligt de tidigare planerna skulle Boeing genom 4,2 miljarder dollar fått 80 procent av ägandet i Embrares civila flygplanstillverkning men nu har Boeing valt att blåsa av affären.

I ett pressmeddelande skriver Boeing att orsaken till att man nu avslutat kontraktet med Embraer om ett samarbete kring civil flygplanstillverkning är att den brasilianska flygplanstillverkaren inte mött de krav som funnits i avtalet enligt Boeing. Embraer menar däremot att det handlar om att Boeing inte vill betala 4,2 miljarder dollar till Embraer och hänvisar till att olyckorna med MAX-flygplanen åtminstone kostat Boeing 18,7 miljarder dollar och Boeings allmänna ekonomiska situation.

Avtalet mellan Boeing och Embraer innebar att ett så kallat joint venture skulle skapats mellan tillverkarna den 24 april men tidsfristen löpte ut utan att Embraer lyckats uppfylla sina krav enligt Boeing. Detta är alltså något som Embraer inte håller med om. Embraer säger också att man kommer att sträva efter att ta till alla nödvändiga åtgärder mot Boeing på grund av den skada som den amerikanska flygplanstillverkaren gjort mot Embraer.

Boeing och Embraers samarbete kring det militära flygplanet C-390 Millennium som skapades år 2012 ska fortsatt vara intakt och aktivt uppger Boeing.boeing

(Foto: Clemens Vasters)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.