Flyget i Sverige ett av de hårdast drabbade i Europa

I en ny prognos säger IATA att antalet passagerare kommer att minska med 55 procent i Europa under 2020 jämfört med 2019 och ett av de länder som kommer att drabbas mest är Sverige som toppar IATAs lista över passagerarminskningar.

6,7 miljoner jobb är i fara och en minskad efterfrågan på flygresor på 55 procent. Det spår IATA i en ny prognos som visar att antalet jobb i fara ökat med över en miljon och intäktsförlusterna för flygbolagen ser ut att öka jämfört med IATAs prognos från mars.

Av de största flygmarknaderna i Europa beräknas Storbritannien att drabbas hårdast i form av minskade intäkter för flygbolagen på 26 miljarder dollar samtidigt som drygt 600 000 jobb är i fara. Bakom Storbritannien återfinns Tyskland och Spanien som riskerar att gå miste om 17,9 respektive 15,5 miljarder dollar i intäkter under 2020.

När man mäter coronakrisens påverkan i hur stora passagerartappen kommer att bli för Europas länder under 2020 så är det däremot Sverige som toppar den dystra urvalslistan som IATA publicerat. I Sverige beräknas antalet passagerare minska med 62 procent under 2020 jämfört med 2019. De länder som efter Sverige beräknas påverkas mest av att färre reser är Finland och Tyskland där passagerarantalen väntas minska med 57 procent.

Enligt IATA kan över 100 000 jobb i Sverige vara i fara på grund av det minskade flygandet i landet som en följd av coronakrisen. Flygbolagen som har trafik i eller till samt från Sverige väntas förlora 2,8 miljarder dollar i intäkter under 2020 på grund av den uteblivna trafiken och passagerare vilket motsvarar 28,4 miljarder svenska kronor.

(Foto: Peter Phillips)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.