COVID-19-uppdatering 24 april

Ytterligare två flygbolag ser ut att försvinna från linjekartan, Ryanair kan inte blockera mittensäten och Icelandair tvingas säga upp anställda på grund av coronakrisen.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 24 april.

  • Det tyska flygbolaget LGW har satts i insolvens vilket utgör grund för konkurs. Detta på grund av den nuvarande ekonomiska situationen och att det inte finns någon positiv ekonomisk utblick för flygbolaget. LGW flög tidigare med 15 Bombardier Dash 8 Q400 för Eurowings men sedan det Lufthansa-ägda lågprisbolaget stoppat sitt avtal med LGW står samtliga Dash 8 parkerade på Bratislavas flygplats i Slovakien. Beslutet om administration påverkar drygt 350 anställda.
  • Ryanairs VD Michael O´Leary säger att det irländska lågprisflygbolaget inte kommer att införa tomma mittensäten på sina flygplan för att öka den sociala distanseringen ombord. Enligt The Guardian så har O´Leary sagt att det inte passar Ryanairs affärsmodell att ha tomma mittensäten och att affärsmodellen bygger på en hög kabinfaktor. Dessutom menar Ryanairs VD att ett tomt mittensäte inte innebär någon socialdistansering.
  • Air Mauritius ställer sig till flygbolagen som försatts i rekonstruktion på grund av coronakrisen. Flygbolaget var i en dålig ekonomisk situation redan innan coronakrisen och den nuvarande situationen innebär att flygbolagets bas för intäkter är borta. Under den senaste årsrapporten från Air Mauritius så redovisade man en förlust på 29 miljoner euro, dock visade året innan på en vinst med 4,9 miljoner euro. Air Mauritius är flaggflygbolaget i Mauritius och är det flygbolag med flest destinationer till och från ögruppens största flygplats utanför Port Louis.
  • I ett pressmeddelande varnar Icelandair för att man kommer att säga upp en betydande del medarbetare som en konsekvens av coronakrisen. Osäkerheten kring när efterfrågan på flygresor kommer igång igen gör att Icelandair nu ser att man måste anpassa organisationen efter nya förutsättningar. Just nu flyger bolaget endast ett fåtal avgångar per vecka.

(Foto: Ruthann)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.