SJ tar bort 40 000 tågresor-reklam

Efter att SJ tagit del av nya uppgifter och med anledning av att tågbolaget anmälts till Reklamombudsmannen har SJ nu tagit bort sin kampanj om att en flygresa Stockholm-Göteborg motsvarar 40 000 tågresor mätt i koldioxid.

Under stora delar av 2019 och början av 2020 spred SJ en reklam som menade att 40 000 tågresor mellan Stockholm och Göteborg motsvarar en flygresa på samma sträcka i koldioxidutsläpp. Flera röster från flygbranschen opponerande sig mot reklamkampanjen med åsikten att den är felaktig. Bland annat David Hild, VD på Fly Green Fund, som menar att 40 000 tågresor motsvarar 40 000 flygresor om de båda transportmedlen jämförs på samma sätt. Nu verkar det även som att SJ insett att sin reklam inte stämmer och dragit tillbaka hela kampanjen.

SJ har använt sig av SAS utsläppskalkylator för att ta fram utsläppen från en flygresa på Stockholm-Göteborg och den har uppdaterats under 2020 vilket fått SJ att backa från sina påståenden då uträkningarna som reklamen baseras inte stämmer. Enligt SJ motsvarar nu en flygresa på Stockholm-Göteborg 25 000 tågresor på samma sträcka. Den skeva jämförelsen finns alltså kvar och om man jämför både tågets och flygets gröna uträkningar av utsläpp så motsvarar 40 000 tågresor lika många flygresor på Stockholm-Göteborg.

I ett mail till flyg24nyheter skriver SJs Stephan Ray att man ”i mars 2020 noterade SJ emellertid att SAS uppdaterat/ändrat siffrorna i sin miljökalkyl. Vid en jämförelse med utgångspunkt i den nya kalkylen motsvarar en flygresa inte längre 40 000 tågresor utan ungefär 25 000 tågresor. När SJ upptäckte detta plockades all kommunikation med budskapet kopplat till 40 000-kampanjen bort. Men siffrorna stämde så länge kampanjen pågick och anmälan till Reklamombudsmannen gjordes i januari – alltså innan SAS uppdaterade sin miljökalkyl.”

Bakom SJ beslut att ta bort sin reklam ligger också en anmälan mot SJs reklam till Reklamombudsmannen som flyg24nyheter fått ta del av. I ett svar till Reklamombudsmannen hävdar SJ att man uppdaterat uppgifterna kring kampanjen och tagit bort reklamen, men i skrivande stund finns kampanjen fortsatt kvar med de gamla felaktiga uppgifterna på SJs hemsida.

(Foto: Brorsson)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.