IATA: Flygbolagen bränner 613 miljarder kronor i Q2

Under årets andra kvartal kommer världens flygbolag att förbruka 613 miljarder kronor utan i princip några intäkter. Med bakgrund av det kräver nu IATA direkt statligt stöd, skattelättnader och lån där staten går in som säkerhet för att rädda flygbolagen.

I slutet av maj kommer många av världens flygbolag att gå i konkurs då pengarna tar slut om inget görs för att stötta bolagen. Det slog CAPA fast i mitten av mars. Slutet på maj närmar sig nu med stormsteg och under årets andra kvartal förväntas flygbolagen göra av med 613 miljarder kronor utan några direkta intäkter enligt IATA som nu vill se åtgärder från regeringar världen över för att rädda så många flygbolag som möjligt.

IATA har precis som tidigare lyft tre viktiga saker för att flygbolagen ska ta sig igenom coronakrisen, och det är dels ett direkt ekonomiskt stöd från staten, men också skattelättnader och en möjlighet att ta lån där staten går in som säkerhet.

IATAs generaldirektör Alexandre de Juniac säger att det kommer ske en långsammare återhämtning för flygtrafiken än vad man tidigare trott. I Kina och Australien är smittspridningen under kontroll men där ser man ännu ingen tillväxt för flygtrafiken.

Det finns två typer av resenärer i återhämtningsfasen för flygindustrin, dels de som kommer att återvända till sina flygresor relativt snabbt men sedan den viktiga delen av resenärerna som är de som kommer att återvända till flyget tidigast om sex månader och framåt. Den första delen av resenärer beräknas stå för 60 procent av de totala resenärerna medan de övriga 40 procenten är de som inte kommer att börja flyga igen förrän tidigast om ett halvår.

Dessutom finns det en ännu större andel av resenärerna, nästan 70 procent, som säger att man vill se en stabil ekonomisk situation innan man börjar flyga igen uppger IATA.

(Foto: Panhard)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.