COVID-19-uppdatering 23 april

Biljettpriserna kan komma att höjas med 50 procent för att flygbolagen ska gå med vinst om socialdistansering ombord införs menar IATA, ANA skjuter Stockholmslinjen på framtiden och Austrian anpassar flottan för en tid efter coronakrisen.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 23 april.

  • Införandet av socialdistansering kommer att innebära slutet på billiga resor enligt IATAs generaldirektör Alexandre de Juniac. Socialdistansering skulle till exempel kunna innebära att flygbolagen kommer att blockera alla mittensätten på flygplan som är utformade i en 3-3 konfiguration, vilket leder till stora intäktsförluster för flygbolagen. En lösning på problemet kan dock vara att biljettpriserna höjs med 50 procent för att uppnå en minimal vinst för flygbolagen, menar Alexandre de Juniac.
  • ANA som skulle börjat flyga mellan Stockholm Arlanda och Tokyo Haneda den 6 juni skjuter nu fram starten av trafiken på sträckan på grund av coronakrisen. Det japanska flygbolaget uppger på sin hemsida att premiärdatumet på linjen till Stockholm är framflyttat på obestämd tid, och det finns alltså inget nytt startdatum för sträckan just nu.
  • Med prognoser som tyder på att flygtrafiken först återhämtat sig år 2023 så anpassar sig nu Austrian Airlines för en minskad efterfrågan de närmaste åren. Därför har man beslutat att fasa ut hälften av sina Boeing 767 som inte kommer att återgå i trafik efter coronakrisen. Hälften motsvarar tre stycken Boeing 767 som nu fasas ut tillsammans med 18 Bombardier Dash 8, som skulle fasats ut utan coronakrisen, och sju Airbus A319. År 2022 kommer Austrian att flyga med 60 flygplan vilket innebär att en fjärdedel av bolagets nuvarande flotta kommer att fasas ut.
  • Airbus har nu lanserat möjligheter för flygbolag att ta emot sina flygplan genom ett nytt koncept som man döpt till e-Delivery och tre flygplan har redan levererats enligt konceptet. Konceptet innebär att flygplanen lämnas över på distans och möjliggör för att nyckelpersonal på flygbolagen inte behöver resa till Airbus anläggningar för att ta över flygplanet. Istället ska det nu enbart räcka med att de piloter och tekniker som ska hämta hem flygplanet reser. Airbus tror även att konceptet kommer att användas efter coronakrisen.
  • I mars minskade antalet passagerare med 45 procent på Sydneys internationella flygplats jämfört med samma period föregående år. Detta är en mindre minskning än vad de större internationella flygplatserna i Europa drabbats av som haft en minskning på ungefär 60 procent i mars. Det beror främst på att Sydney har en större andel inrikesflygningar än de europeiska flygplatserna. Hittills i april har resenärerna minskat med 96 procent och flygplatsbolaget Sydney Airport Holdings har säkrat 538 miljoner amerikanska dollar i lån för att ta sig igenom coronakrisen.
  • Emirates har skjutit fram startdatumet för när man drar igång sina kommersiella flygningar igen. Tidigare ville flygbolaget starta upp i slutet av maj, men nu är det den 1 juli som gäller. Detta då det är omöjligt för Emirates att flyga med många reserestriktioner och stängda gränser. Emirates flyger enbart internationella flyglinjer vilket innebär att man inte kan dra nytta av att inrikestrafiken spås komma igång snabbare än internationella resor efter coronakrisen.
  • Lågprisflygbolaget Wizz Air som har sitt huvudkontor i Budapest kvalificerar sig för att kunna ta del av Storbritanniens stöd till flygbolag. Det är dock okänt vilka summor som stödet skulle innebära för Wizz Air som sagt att man lämnade mars med 1,5 miljarder euro på sina bankkonton. Enligt Wizz Airs kreditbetyg kvalificerar man sig för 300 miljoner pund i stöd. Wizz Air har ett brittisk dotterbolag, Wizz Air UK, baserat på Luton-flygplatsen utanför London.

(Foto: Austrian Airlines)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.