Trafikverkets upphandling får kritik – men SAS beslut öppnar för möjligheter

Politiker i Åre och Östersund är mycket kritiska till den upphandling som Trafikverket genomfört för att upprätthålla flygtrafik trots coronakrisen. Orsaken bakom kritiken är att restiden Östersund-Stockholm blir 3,5 timmar enkel resa på grund av slingningen av trafiken. SAS beslut att flyga kommersiellt på tre inrikeslinjer öppnar dock för en förändring av trafikslingningen på den upphandlade flygtrafiken.

Upp till tre mellanlandningar är möjliga i Trafikverkets tillfälliga upphandling om trafikplikt till åtta flygplatser i landet på grund av coronakrisen. Under förra veckan tilldelades Amapola Flyg trafiken till samtliga åtta flygplatser från Stockholm, men upphandlingen får nu kraftig kritik från kommunalrådet i Östersund, Bosse Svensson. Kritiken grundar sig i att restiden Östersund-Stockholm blir 3,5 timmar då Östersund är slutstoppet på slingningen Stockholm-Sundsvall-Örnsköldsvik-Åre/Östersund. På grund av den långa restiden och en dålig tidtabell kräver nu Bosse Svensson och Åres kommunalråd Daniel Danielsson att upphandlingen görs om.

Trafikverket svarar på kritiken och presschefen Bengt Olsson säger till Sveriges Radio att Trafikverket fått ett uppdrag från regeringen att skapa en miniminivå med flygningar utifrån en kostnads- och miljöeffektiv slingning av trafiken, inte direktflyg, med upp till tre mellanlandningar.

Sedan måndagen den 20 april har upphandlingen från Trafikverket ändrats då SAS beslutat sig för att fortsätta flyga till Luleå, Umeå och Kiruna på kommersiella grunder vilket innebär att dessa flygplatser inte längre ingår i Amapolas uppdrag. Detta kan öppna upp för ett nytt upplägg av trafiken då de två tilltänkta trafikslingorna nu egentligen bara är en större slinga samt direktflygningar Arlanda-Skellefteå-Arlanda. Åre Östersunds flygplats skulle alltså kunna slingas ihop med antingen Skellefteå eller med enbart Sundsvall eller Örnsköldsvik samtidigt som Skellefteå slingas tillsammans med Örnsköldsvik eller Sundsvall för att få ner restiden. Även Visby ingår i den upphandlade flygtrafiken.

(Foto: Bluescan)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.