SAS-underleverantör i konkurs

CityJet, som är en underleverantör till SAS, har begärt sina svenska och finska dotterbolag i konkurs på tisdagseftermiddagen vilket innebär att SAS inte kan utnyttja fem Bombardier CRJ 900 för sin trafik.

Ännu en konkurs drabbar nu den nordiska flygbranschen. Som en del av irländska CityJets rekonstruktion har man begärt sina svenska och finska dotterbolag i konkurs enligt Luftfart.nu. CityJet flög innan coronakrisen som underleverantör hos SAS med 19 stycken Bombardier CRJ 900 med utgångspunkt från Stockholm Arlanda och Köpenhamn.

Konkurserna innebär nu att SAS inte kommer att kunna flyga med fem CRJ 900-flygplan om man så önskar genom CityJet och samtidigt blir ungefär 100 anställda utan jobb skriver check-in.dk. Konkurserna i Sverige och Finland påverkar däremot inte CityJets danska dotterbolag som fortsatt finns kvar. Detta innebär för SAS del att man fortsatt har 14 CRJ 900 från CityJet kvar till sitt förfogande.

Under förra veckan beslutade moderbolaget CityJet som är baserat på Irland att ansöka om rekonstruktion för att rädda flygbolaget från en konkurs. Då uppgavs det att flygbolaget har skulder på 500 miljoner euro och att sammangåendet med spanska Air Nostrum försvårats på grund av coronakrisen.

Hur konkurserna hos de svenska och finska dotterbolagen kommer att påverka SAS flygningar återstår att se, men för stunden flyger SAS enbart med ett fåtal Airbus A320neo och en ATR 72-600. När trafiken startas upp efter coronakrisen skulle dock CRJ-flygplanen som har plats för cirka 90 passagerare, beroende på konfiguration, storleksmässigt vara ett lämpligt flygplan på många linjer när efterfrågan minskat.

(Foto: Anna Zvereva)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.