COVID-19-uppdatering 22 april

Amsterdam Schiphol utnyttjar tiden med lite flygtrafik för underhållsarbeten, antalet resenärer på Visbys flygplats har minskat med 94 procent hittills i april och IATAs chefsekonom spår en långsam återhämtning av inrikestrafiken världen över.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 22 april.

  • Under en presskonferens berättade IATAs chefsekonom Brian Pearce att den ekonomiska miljön som man förväntar sig de kommande sex månaderna inte är gynnsam för någon hållbar återgång för flygtrafiken igen. Inrikesmarknaderna i världen kommer att öppna upp före och snabbare än långlinjemarknaderna, men återhämtning för inrikestrafiken kommer att bli långsam. Den återhämtning som IATA ser ska ske under årets tredje kvartal kommer att vara relativt blygsam menar Brian Pearce.
  • Visby flygplats är precis som många andra flygplatser i landet nere på en ”lägstanivå” enligt flygplatschefen på Gotland Gunnar Jonasson. Just nu är flygplatsen i Visby öppen för Amapolas flygning varje vardag och söndag runt lunchtid och för Försvarsmakten och annat samhällsviktigt flyg. I skrivande stund har flygplatsen öppet för flygtrafik klockan 06.30-19.15 på vardagar och 08.15-15.00 på helger. Under april har passagersiffrorna hittills minskat med 94 procent på flygplatsen.
  • Intäkterna minskade med 17 procent under årets första kvartal jämfört med samma period 2019, för United Airlines och det bidrog till en förlust före skatt på 2,1 miljarder dollar, motsvarande 21 miljarder kronor för årets tre första månader. Den främsta orsaken till de minskade intäkterna och den ekonomiska förlusten är coronaviruset. United Airlines har tidigare tillkännagivit att man kommer att få 5 miljarder dollar genom den amerikanska saten samtidigt som USA köper 4,6 miljoner aktier i flygbolaget.
  • En av Europas största flygplats, Amsterdam Schiphol, passar på att utnyttja det minskade resande till reperationer och renoveringar på flygplatsen. Den nederländska flygplatsen har hittat 180 möjligheter till att kunna slutföra underhållsarbeten och vissa projekt snabbare och mer effektivt under en tvåmånaders period troligen mellan mars och maj.
  • Sedan gårdagen har Frankrike stoppat alla flygningar till och från landet som kommer utanför Schengenområdet rapporterar Reuters. Huruvida detta påverkar fraktflygningar, eller det enbart är passagerarflygningar som berörs är oklart.
  • Den italienska flygplanstillverkaren Piaggio Aerospace har återigen förlängt tiden för när investerare kan lägga köp-bud på tillverkaren. Detta som en konsekvens av coronakrisen. Förlängningen innebär att man har till den 29 maj på sig att anmäla sitt intresse för Piaggio Aerospace om man vill ta över verksamheten. Piaggio ansökte om skydd från sin kreditgivare under slutet på 2018 och skapade sedan möjligheten för investerare att överta verksamheten, men hittills har det inte lockat rätt köpare. Piaggio tillverkar främst privatflygplan och det är P.180 Avanti som är den mest populära flygplanstypen från tillverkaren.

(Foto: Brendan Austin)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.