COVID-19-uppdatering 21 april

Kina har blivit den största flygmarknaden i världen tidigare än beräknat, Virgin Australia befinner sig på randen till konkurs och Air Leap kommer att överleva coronakrisen.

Uppdatering kring COVID-19 coronavirusets påverkan på flygbranschen den 21 april.

  • På grund av coronakrisen har Kina blivit den största flygmarknaden i världen enligt kapacitetsdata CAPA och OAG. Kina har tagit över första platsen från USA och de två länderna är det enskilt största flygmarknaderna just nu där Japan på tredje plats endast har cirka en fjärdedel av den kapacitet som USA och Kina har. IATA har tidigare trott att Kina skulle blivit världens största flygmarknad år 2024, men corona har tidigarelagt det till år 2020.
  • I en podcast-intervju med Travel News säger Air Leaps VD Jon Melkersson att Air Leap kommer att överleva coronakrisen. Detta då man anpassat sig tidigt för krisen och har stabila ägare i form av Ryggefjord och den norska fiskekoncernen Olsen Group. Air Leap har sedan tidigare stoppat flyglinjerna Karlstad-Stockholm, Jönköping-Stockholm och Örnsköldsvik-Stockholm på grund av COVID-19. Bolaget trafikerar dock fortsatt upphandlade flyglinjer i Norge och från Åland till Stockholm samt Åbo.
  • Det australiensiska flygbolaget Virgin Australia har försatt sig i frivillig företagsrekonstruktion efter att den australiensiska staten avvisat flygbolagets förfrågan på statligt stöd på 1,4 miljarder dollar. Flygbolaget har skulder på stora miljardbelopp och nu ställs hoppet till att en ny ägare ska rädda bolaget från den konkurs som nu är nära. Virgin Australia är Australiens näst största flygbolag med en flotta på 98 flygplan och är huvudkonkurrent till Qantas.
  • Den globala kapaciteten kommer endast att minska med sju procent, motsvarande 2,5 miljoner stolar, under den nuvarande veckan jämfört med föregående vecka enligt OAG. Detta följer den senaste utvecklingen för flygbolagens kapacitet där man nu börjar närmar sig botten på kapaciteten och helt enkelt inte har mycket mer kapacitet att ta bort. Totalt erbjuder världens flygbolag nu 29,8 miljoner stolar per vecka vilket är en minskning med nästan 75 procent.
  • Sydamerikanska LATAM har beslutat sig för att utöka sin minskning av kapaciteten med 95 procent in i maj. Sedan den 2 april har LATAM som är baserat i Chile men har dotterbolag i sex sydamerikanska länder flugit med 95 procent mindre kapacitet än under samma period år 2019. Den främsta trafiken sker nu på viktiga inrikessträckor i Brasilien och Chile samt internationella flygningar från Santiago till Miami samt Sao Paulo till Miami.
  • Etihad Airways planerar för att återuppta delar av sitt linjenät i början av maj. Flygbolaget har sedan passagerarflygningarna stoppades i slutet av mars upprätthållit fraktflygningar. Etihad Aviation Groups VD Tony Douglas säger att det är svårt att göra prognoser över hur flygmarknaden kommer att utveckla sig månad för månad framöver. Dock kommer Etihad att försöka arbeta enligt ”business as usual” när man gradvis drar igång sin passagerartrafik igen.

(Foto: Nel Botha)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.